Grip op je geld maakt gelukkig!

blog afbeelding 6 jan2014

Kijk, dat zijn nu eens titels waar bijna alle lezers eens lekker voor gaan zitten: maak me gelukkig!
Hmm… Meteen de diepte in of opbouwen dit stuk? Nou… zoals je weet wijk ik met mijn blogs eigenlijk af van de “standaard” regels, dus niets opbouwen maar hop: meteen maar de diepte in…

Ik –of iemand anders- gaat jou niet gelukkig maken. Dat kan namelijk maar één persoon doen: jijzelf.
Wat ik wel kan doen – en wat de basis is van mijn werk en dus ook van dit blog- is je tools in handen geven. Tools die jij kunt gebruiken zodat je gelukkig(er) wordt!

OK, terug naar het begin: “grip op je geld maakt gelukkig”. Oh, is dat zo? Ja, dat is zo. Heb ik niet bedacht, maar is keer op keer de uitkomst van (wetenschappelijke) onderzoeken.

Het gaat er dus niet om hoeveel of hoe weinig je hebt, maar hoe je omgaat met het geld dat je ter beschikking hebt. En eigenlijk heb daar geen onderzoeken voor nodig, dat zie ik terug bij al mijn relaties: gelukkige kleinverdieners worden afgewisseld met ongelukkige grootverdieners. Ga ik dan met ze aan de slag (inzicht + overzicht = uitzicht…!), dan blijkt er een direct verband te zijn tussen de mate waarin mensen grip op hun geld hebben en de mate van meer of minder geluk…

Voorbeeld: wanneer ik mensen vraag wat voor besteedbaar inkomen ze willen hebben bij pensionering, dan is meestal het antwoord: “nou, zo ongeveer als nu”. Dat lijkt helder, totdat ik vraag wat ze dan nu voor concrete bedragen aan besteedbaar inkomen nodig hebben. Dan wil het gesprek nog wel eens stilvallen…
Komen we daarna wel uit: kwestie van inkomsten en uitgaven op een rijtje gaan zetten –daar heb je, naast het klassieke schriftje of een excel-overzicht, tegenwoordig prima hulpprogramma’s voor- en dan samen bepalen hoe belangrijk die inkomsten en uitgaven zijn.

blog afbeelding 5 jan2014

Vooral in de hogere inkomensgroepen zijn mensen vaak verrast door de bedragen die ze zien. En dat geeft dan aanknopingspunten om te kijken naar een poosje eens goed budgetteren…oh nee, dat noemen we “geldcoaching” of “cashflow management”, dat bekt wat beter richting de buren…

Vanuit dit inzicht en overzicht komen dus concrete acties: eerst bijhouden wat er binnenkomt en wat je uitgeeft, daarna budgetten maken voor bepaalde uitgaveposten. En dan…het concrete doen….: je houden aan die budgetten! Dat is verreweg de moeilijkste fase, want dat betekent verandering van je huidige gedrag, en als er iets is wat we (lees: ons ego) niet willen, dan is het wel “verandering”….

verandering blog jan2014

Neem er daarom gerust de tijd voor, want voor iedere verandering of nieuwe gewoonte heb je zo’n 6 tot 8 weken nodig om die in je systeem te krijgen. Maar/en….dan heb je ook wat, namelijk: grip op je geld –waardoor we een kloppend financieel plan kunnen maken- en…een groter geluksgevoel!

Prima, klinkt goed: we gaan ervoor, kom maar op met die tools….!
Dat is goed, wel even goed opletten dat ik ze verdeel in “mentale” en “fysieke” tools…. huh? Nou, klinkt moeilijker dan het is: bij “mentaal” bedoel ik dit: omdat het gaat om verandering van je gedrag ten opzichte van geld, is het belangrijk om te kijken – vanuit het hier & nu – hoe en waarom je dat in het verleden deed. En hoe je beeld van de toekomst hierover is. En dat hier de kreet “geld & gevoel horen bij elkaar” vanuit de Life Planning 100% geldt. En dat je zelf ook goed moet voelen en accepteren dat dit zo werkt. Dan kun je verder met de “fysieke” tools.

lifeplanning blog jan2014

Bij “fysieke” tools moet je dan aan (online) huishoudboekjes, financiële plannen en budgettips denken.
Allemaal zaken die een goede financiële (life) planner in zijn rugzak heeft zitten als hij met je aan de gang gaat.

Maar als je zelfstandig aan de gang wilt kun je ook heel veel online vinden: kijk eens bij het NIBUD, de Consumentenbond of Wijzer in Geldzaken.

wijzeringeldzaken blog jan2014

consumentenbond blog jan2014nibud blog jan2014

Iemand die je ook heel veel informatie geeft in haar artikelen en boeken is Erica Verdegaal. Daarnaast zijn er veel blogs en sites van enthousiaste bespaarders/budgetteerders die veel nuttige tips hebben.

Heb je al zin gekregen om aan de gang te gaan om meer grip op je geld te krijgen – en dus gelukkiger te worden– ? Prima!
Heb je eigenlijk minder zin gekregen en voel je irritatie en weerstand na deze blog? Ook prima…! Lijkt vreemd misschien, maar dat betekent namelijk dat het je raakt, dat je je realiseert dat dit over jou gaat….En dan blijkt de stap om aan de gang te gaan eigenlijk nog maar heel klein, echt waar!

blog afbeelding1 jan 2014

Grip op je geld? Meer geluk? Ik wens je ze beide toe: veel succes!

Boy and Girl Piggy Banks on Coin Heart

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment