Life planning

Toen ik afgelopen week de mogelijke onderwerpen voor artikelen in mijn nieuwsbrief voorbij liet komen in mijn gedachten, kwamen er genoeg voorbij. Ik heb ze opgeschreven: voor het komende jaar heb ik voldoende schrijfstof voor interessant leesvoer!

Toch was er een onderwerp dat boven kwam en bleef drijven. Niet onlogisch: het is een belangrijk onderdeel van mijn werk, de afgelopen jaren ben ik er op verschillende manieren mee bezig geweest en het belangrijkste: ik merk dat het enorm leeft bij mijn relaties: Life Planning.

In de V.S. noemen ze het “Financial Planning well done”. Hier in Nederland heeft eigenlijk elke planner zijn of haar eigen omschrijving, maar in de basis komen die omschrijvingen ongeveer op hetzelfde neer: Met behulp van Life Planning breng je geld en gevoel bij elkaar. Op de omslag van de Nederlandse vertaling van het boek van George Kinder over Life Planning wordt het genoemd “de onmisbare schakel tussen geld en gevoel”. En ik ben het daar volledig mee eens.

Iedere keer weer blijkt dat een financiële planning die ik (of collega-planners) maak pas klopt, als die planning gekoppeld is met het gevoel van de relatie. Als de relatie weet, nee, voelt dus, dat deze planning van en voor hem is, dat de planning “matcht” met zijn gevoel, zijn dromen en dieperliggende doelen. Dan wordt de planning ook echt van de relatie en zorgt hij ervoor dat hij zijn planning ook daadwerkelijk gaat realiseren!

Mooi. Heel mooi. Maar zoals zoveel dingen die je wilt bereiken: je moet er wel wat voor doen…

Volg me even in het beeld van een berg die je gaat beklimmen: de weg naar je doel. En op een gegeven moment sta je daar, bovenop de top van die berg: Het is prachtig, je geniet van het uitzicht, op wat je wilt bereiken. Maar om dat te bereiken moet je natuurlijk wel weer verder: afdalen dus. En ik weet niet of je het weet, maar tijdens een afdeling van een berg gebeuren meer ongelukken dan tijdens de beklimming…! Opletten dus, net zoals bij de beklimming: geconcentreerd blijven en volhouden.

Leuk hè, zo’n beeld. Beelden zeggen vaak meer dan 1000 woorden. Maar nu s.v.p. met dit mooie beeld terug naar het echte leven, naar het hier en nu, kan dat? Ja, dat kan. Adviseurs die werken met Life Planning hebben daar namelijk verschillende middelen voor beschikbaar. Sommigen werken alleen met de methodiek van George Kinder, of Financial DNA. Anderen (waaronder ik) hebben deze en andere middelen geïntegreerd in hun eigen methodiek, die voor hen en hun relaties het beste werkt.

Wat wel bij alle adviseurs hetzelfde is: een Life Planning doe je net zoals je die berg beklimt: stap voor stap. Gestructureerd, met aandacht en: volhouden! Het is natuurlijk geen “trucje” wat je een keertje doet. Het is een manier van doorlopend bezig zijn met het realiseren van je doelen: toetsen of je nog op de juiste weg zit, in het juiste tempo enz. En die toetsing is heel belangrijk! In onze snelle informatiemaatschappij gebeurt zoveel, zijn er zoveel mogelijkheden en uitdagingen dat het echt heel eenvoudig is om je doel, al dan niet tijdelijk, uit het oog te verliezen.

Zelf ben ik ruim tien jaar geleden heel gestructureerd bezig geweest met “wat wil ik in mijn leven?!” Toen werd mij helemaal duidelijk dat voor mij een belangrijk levensdoel is: mensen helpen. En dat ik dat zakelijk wil bereiken door mijn ervaring en kwaliteiten in te zetten om mensen te helpen met het oplossen van hun financiële vraagstukken. In mijn huidige praktijk bv. door middel van “1 op 1” advies. maar ook door mensen te helpen met hun woekerpolissen en duurzame beleggingen.

En ook: dat ik een deel van mijn tijd wil gebruiken om mijn kennis en ervaring, mijn visie over mensen helpen in de financiële dienstverlening over te dragen aan collega’s en branchegenoten.

Mijn persoonlijk doel, helemaal kloppend voor mij en dus ga ik er voor. 100%. En ook bij mij vraagt, nee schreeuwt het af en toe om toetsing…door mijzelf, door mijn vriendin, met hulp van collega’s, maakt niet uit.

Ook nu, met alweer een lekker volle agenda ben ik afgelopen maanden weer hiermee bezig geweest: even stilstaan, even terugkijken, even kijken hoe het is in het hier en nu, even vooruitkijken. En weer constateren dat de weg naar mijn doel er gewoon niet duidelijk ligt…Hoe dat komt? Eigenlijk heel logisch: er is maar een iemand die deze weg loopt: ikzelf. En wegen die niet zo vaak belopen worden vind je niet zo makkelijk…

En dus: toetsen, voelen, aandacht: klopt het? Zit ik nog op koers? Klopt het tempo nog? Ja, het klopt. En het was goed om even stil te staan: om te zien dat de koers wat bijgesteld moet worden en het tempo aangepast…

Weer verder dus. Mensen helpen: met Life Planning, financiële planning, woekerpolissen, duurzaam beleggen, workshops/meetings, artikelen/interviews, nieuwe manieren van communicatie…

Berg op, berg af. Ogen open, letten op de weg, maar ook genieten van het uitzicht, van de nieuwe dingen. Af en toe struikelen, opstaan en weer doorgaan: stap voor stap.

En misschien kom ik jou onderweg wel tegen…! Als je wilt, loop ik graag een stukje samen. Graag tot dan!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Comments on “Life planning”

 • 7 oktober, 2010, 18:22

  Mooi stuk Hubrien. Lifeplanning, geld en gevoel die bij elkaar komen. Een prima boodschap die je uitdraagt. Beklim nog heel wat bergen zo.
  Vriendelijke vrije groet,
  Stan Lenssen – Vrije Werker

 • 7 oktober, 2010, 19:11

  Mooi Hubrien, aansluiten bij belangrijke momenten in het leven, een persoonlijke balans tussen de drie P’s van duurzaamheid. Verfrissend.

  Mvg
  Tony de Bree

 • Theo Groenenboom
  20 maart, 2012, 13:45

  Mooi verwoord Hubrien. Ik zou graag eens een afspraak met je maken om over ons wondermooie vak van gedachten te wisselen. Volgens mij hebben we vele raakvlakken. Laat maar weten wanneer je tijd hebt.

 • 20 maart, 2012, 23:42

  Beste Theo,,
  Adviseurs die hun klanten echt centraal stellen zijn bij mij altijd welkom, dus graag tot ziens!

Leave a Comment