Wat betekent eigenlijk “financiële planning” ?

Soms zijn zaken zo gewoon voor je geworden, dat je daar eigenlijk niet meer zo over nadenkt. De naam van mijn beroep is zoiets: ik ben financieel planner. Simpel en duidelijk toch? Nee dus, blijkt keer op keer als ik met mensen hierover spreek.

En zeker niet als ik het woordje “life” tussen “financieel” en “planner zet…maar daarover later meer. Eens kijken wat de FFP (vereniging van gecertificeerde financieel planners) hierover heeft opgeschreven op haar nieuwe site vooruitkijken.nl…: “Financiële planning helpt u bij het in kaart brengen van uw financiële situatie en het plannen van uw financiële toekomst. U brengt uw inkomen, uitgaven en vermogen met elkaar in verband en plaatst ze op een tijdlijn. Ook weegt u uw persoonlijke omstandigheden mee: bent u gehuwd, kunt u op termijn wellicht een erfenis verwachten, welke rechten bouwt u op binnen de sociale zekerheid?

Zo ontstaat een persoonlijk financieel plan” Goed verhaal, klaar! Nou…. toch niet helemaal wat mij betreft. Op zich is het natuurlijk wel duidelijk: Op basis van een vraag van een klant over een bepaald onderwerp (bv. “hoeveel pensioen heb ik nodig?” breng ik eerst de totale financiële situatie in beeld. Daarna pas ga ik, samen met de klant, concreet kijken naar de beantwoording van zijn vraag (in dit voorbeeld dus een pensioenvraag). En waar gewenst help ik hem/haar met bv. stoppen of aanpassen van lopende producten, of juist afsluiten van nieuwe producten.

Ook komt in mijn planning altijd het woordje “life” duidelijk in beeld. Over Life Planning heb ik overigens al eens een blog geschreven, kun je hier lezen. Wat zijn eigenlijk jouw dromen en doelen in je leven? Hoe ben je opgevoed met geld? Hoe sta je in het hier en nu ten opzichte van “geld”? Allemaal vragen waarvan de antwoorden, samen met de concrete financiële zaken, integraal onderdeel vormen van jouw persoonlijke financiële plan.

En ik noem dat dan: “Financieel advies 2.0”. Waarbij 2.0 vooral staat voor verbinding: zowel met de klant als binnen het financiële plan. Ok, wat financiële planning is, dat is nu wel duidelijk. Maar waarom eigenlijk?! Daarop zijn twee antwoorden mogelijk: -Waarom voor de klant: door alle ingrediënten van je persoonlijke financiële plan krijg je overzicht, inzicht en grip op je geld. En heel erg belangrijk: rust…! -Waarom voor mij: omdat het allerliefste wat ik doe, is mensen help met hun geldzaken.

En ik merk dat ik ze het beste help door te werken als financieel (life) planner. Nou, daarom dus…! Hoe zie jij dat eigenlijk, jouw persoonlijke financiële plan?

Graag hoor ik namelijk jouw mening en ideeën, dus deel ze gerust hieronder! Klant centraal noemen we dat…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment