15 oktober – Blog action day 2009 – climate change / en het begin

Het begin

 
Ga mee met de tijd Hubrien, maak een weblog….
kun je “leuk” je ideeën/meningen/beschouwingen op kwijt…
Doe eens iets concreet voor het milieu….

Ok, ok…..dus drie vliegen in één klap. Nou, beginnen dan maar.

…zou dit nu werken, zo’n  ‘url  badge’…ja! .ongelooflijk hoe veel je weer af/bijleert als je met zo’n blog gaat beginnen….

Maar eerst toch nog een paar Q&A:
Ga je dit eigenlijk regelmatig doen, Hubrien? Nee, vast niet. Oh, hoezo dan niet? A. Omdat ik alleen een blogbericht wil maken als ik denk dat er wellicht, naast mij, nog minstens een paar mensen zijn die interesse in het onderwerp hebben…B. Omdat ik dit “bloggen” wel de aandacht wil geven die het nodig heeft; als ik iets doe, wil het goed doen. En dus niet zo van “oh ja, ik moet nog even mijn wekelijkse blogberichtje -let op de verkleining- plaatsen…oh ja, en natuurlijk ook: C. omdat ik graag de spanning (lees: het bezoekersaantal op de site) zo hoog mogelijk wil houden.

Interessante onderwerpen? Noem er eens een paar dan? Nou, deze eerste is denk ik wel een heeeel interessante. Nee, niet dat begin-blabla, maar: climate change, oftewel klimaatverandering! Kan ik zowel privé als zakelijk natuurlijk mooi twee kanten mee op: klimaatverandering zoals bedoeld op deze Blog Action Day, dus opwarming van de aarde (de Noordpool is over 10 jaar ijsvrij…?!)  enz.
Maar een andere, minstens zo interessante klimaatverandering vindt plaats in de financiële branche, mijn werkgebied! Mooi, dat zijn dus al twee berichten. Nu dus de “climate change”, help me herinneren dat we het dan een andere keer hebben over de financiële klimaatverandering, ok?

En hoe…en waarom…en…? Ja, mag ik nu ook nog gewoon aan het eigenlijke onderwerp beginnen…?! Dank.

Climate change / klimaatverandering
Over de hele wereld worden vandaag blogberichten gemaakt (follow the link…: www.blogactionday.org !) die te maken hebben met klimaatverandering. Wat mij betreft echt waanzinnig belangrijk! In deze tijd van verandering (retorische vraag: zijn er wel eens géén tijden van verandering dan…?!) moeten we nu echt doorpakken. We? Ja, we, dus: ook jij en ik. Of misschien wel juist. En om letterlijk en figuurlijk zo dicht mogelijk bij huis te blijven wil ik in dit bericht mijn oprechte verbijstering uiten over windmolens in de Betuwe. Of eigenlijk: MINDER windmolens in de Betuwe….lees verder en voel mee (of niet)…

Windmolens níet in Tiel
De Gelderlander – woensdag 7 oktober 2009 |

Tiel gaat de komende tien jaar geen windmolens op zijn grondgebied bouwen. De gemeente vreest vooral de toenemende weerstand onder inwoners.

“Je moet jezelf niet rijk rekenen: er komt steeds meer protest in bewoond gebied. Dan zijn eigenlijk alle locaties in Tiel een illusie, zelfs op de bedrijfsterreinen”, zegt Tiels milieuwethouder Cees Anker. ” Streven naar de plaatsing van windmolens in Tiel is meer idealisme dan realisme.”

…….
Ja, daar ben ik dus verbijsterd van, ja….
Als we nu, anno 2009, nog niet willen of kunnen zien dat het geen keuze is of, maar alleen hoe, wanneer en in welke achtertuin….Ook wij in de Betuwe leven in een stukje wereld dat we met z’n allen hebben te delen, zorgvuldig te bewaren en straks zo goed mogelijk aan onze kinderen en kleinkinderen hebben over te dragen. En naar mijn mening klopt er op dit moment van die verdeling weinig, laat staan het zorgvuldig bewaren… Dus ja, ook in mijn achtertuin. Is overigens geregeld: ik woon in Culemborg en daar staan er sinds een paar jaar al een paar:

windmolensculemborg

Beste inwoners en bestuurders van Tiel (en van alle andere plaatsen waar dit geldt!) , niets doen is volgens mij echt geen optie meer. Dus juist wel vanuit idealisme EN realisme, met alle middelen je inzetten voor windenergie, zodat we in 2020 niet met schaamte kijken naar tien verloren jaren…!

Nou….zoiets dus zat er in mijn hoofd. En nu dus op papier. En ongetwijfeld heb ik me niet gehouden aan de basisregels voor Bloggen voor Beginners als die er zijn. Het zal. Dit lezende ben ik voor nu tevreden en hoop ik dat jij ook dit laatste stukje gelezen hebt. Dus: bedankt voor je tijd en aandacht en hopelijk zie ik je nog eens terug!

FollowMe

Reageren? Mag altijd. Graag zelfs. Altijd leuk om te zien dat er nóg iemand is die mijn blog leest.

Hubrien, 15 oktober 2009

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

11 Comments on “15 oktober – Blog action day 2009 – climate change / en het begin”

  • 16 October, 2009, 8:48

    Hi Hubrien,
    Hier even een teken van leven vanuit Almeloooo. Leuk inititatief deze weblog en zeker goed aandacht aan dit onderwerp te besteden! Ben ook benieuwd hoe het verder met je gaat en bel je snel. Nog even druk met nasleep event en eindelijk een weekend voor de boeg. Tot gauw!
    Glimlach & Geniet, Ellen

  • 16 October, 2009, 9:11

    Hoi Ellen,
    nou, het is je gelukt hooor…de eerste echte officiele reactie…..dank je wel!
    hartelijke groet,
    Hubrien

  • Peter van Dijken
    16 October, 2009, 10:22

    Hi Hubrien, leuk initiatief dit blog. Interessant onderwerp ook, want het is zeer controversieel.

    Klimaatverandering is van alle tijden. De Aarde kent niet één toestand en that’s it. In de geschiedenis is het voorgekomen dat de gehele Aarde 1 grote ijsklomp was (zelfs de oceanen rond de evenaren waren bevroren) en het kwam ook voor dat de Aarde een tropisch klimaat kende, zelfs op de polis.

    De invloed van CO2 op die klimaatveranderingen staat niet vast. Het is voorgekomen dat het CO2 gehalte tijdens een mondiale ijstijd vele malen hoger was dan nu.

    Ook de ijskappen: er wordt gezegd dat de Noordpool binnenkort ijsvrij is. Dat is allerminst zeker. Pogingen om aan te tonen dat het ijs op de Noordpool afnam mislukte omdat er teveel ijs was.

    Dat de opwarming van de Aarde wordt veroorzaakt door de mens staat niet vast. Het is nooit wetenschappelijk aangetoond. Het is een vermoeden, niet meer dan dat.

    Dat we toch worden geconfronteerd met de idee dat wij schuldig zijn aan de opwarming, is een politieke keuze. Niet een vaststaand feit.

    De Aarde is gigantisch oud, 4,5 miljard jaar. Stel je die leeftijd voor als een lijn van 45 kilometer. De laatste eeuw beslaat dan 1 milimeter. De laatste 40 jaar (immers, tot 1970 was men bang voor een nieuwe ijstijd) slechts 0,4 mm.

    En daar ligt ook het probleem. Wij kijken naar de Aarde binnen het beperkte blikveld van de menselijke maat. Wat wij meemaken is bepalend voor wat er gebeurt. En dat is natuurlijk niet zo. We moeten ons richten op de honderdduizenden, miljoenen jaren. Want een eeuw is voor de Aarde evenveel als een hik in een mensenleven.

    Dat neemt niet weg dat we af moeten van fossiele brandstoffen, we moeten niet afhankelijk zijn van instabiele regimes. We moeten op zoek naar alternatieven. Om te beginnen moeten we verder met kernenergie, dat is het enige en zekere alternatief dat er nu is. Zonne- en windenergie is nog te onrendabel en te onzeker. Dat moet verder ontwikkeld worden.
    Daar moeten we in investeren en de tijd voor nemen.

    Bedankt voor je blog. We kunnen er lekker over discussieren. Ik heb me hierin behoorlijk verdiept, lees er veel over.
    Een tip: lees State of Fear van Michael Crichton.

    Ben benieuwd naar je reactie.

    Much Aloha!
    Peter

  • 16 October, 2009, 15:00

    Hoi Peter,

    dank voor je uitgebreide reactie!
    ook mooi om te zien dat we m.b.t. de windenergie tot dezelfde conclusie komen. Alleen met veel van de andere inhoud in je reactie ben ik het behoorlijk met je oneens…!
    We zullen daar nog wel eens in de marge van een Life Planning meeting een goede dialoog over hebben hoop ik!
    Een tip terug: Kijk en luister nog eens naar Al Gore. Ik weet ook wel dat er een bekende foutmarge van 10-15% in zijn verhaal zit. Ik focus me toch echt op die andere 85-90% die wel klopt en dus een realistische, ingrijpende nabije toekomst aangeeft…!

    hartelijke groet, Hubrien

  • Peter van Dijken
    16 October, 2009, 15:38

    Hi Hubrien,

    Met alle respect, het verhaal van Al Gore zit vol fouten. De meest bekende fout: een hoger CO2 gehalte leidt tot een temperatuurstijging. Dit is het fundament waarop zijn verhaal is gebaseerd.
    Hiervan is al aangetoond dat het pertinent niet waar is. Eerst stijgt de temperatuur, 800 jaar later stijgt het CO2 gehalte.

    Eind vorig jaar, ik heb de opname nog op m’n dvd speler staat, was er een indrukwekkende documentaire van, ik meen, een Zweedse geleerde die onderzoek deed naar de temperatuurschommelingen die de Aarde heeft gekend. Om een lang verhaal kort te maken: afhankelijk van de positie van ons zonnestelsel in de Melkweg kent de Aarde warmere of koudere perioden. Die fluctuaties hangen samen met de hoeveelheid stof die zich in de spiraalarmen van de Melkweg bevindt. Zitten we in een stoffiger deel, dan daalt de temperatuur, zitten we in een helderder deel dan stijgt de temperatuur. Dat komt omdat de hoeveelheid zonlicht (dus warmte) kleiner of groter is.

    En daar raken we weer een fundamentele kwestie: wij – de mensheid – overschatten onszelf. We overschatten onze invloed die wij hebben. Wij denken dat we een grotere invloed op het klimaat hebben dan, bijvoorbeeld, de zon. Terwijl de zon toch de bron van leven (licht en warmte is).

    Wat deze wetenschapper heeft aangetoond is dat onze Melkweg invloed heeft op ons klimaat. De zon, de sterren, allemaal hebben ze hun invloed.

    En ook dat is weer logisch, want de zon is een gigantische gasbol die onnoemelijk veel meer invloed heeft dan de mens – nu – kan uitoefenen.

    Er zijn ook geleerden die een correllatie hebben ontdekt tussen zonne-activiteit en temperatuur. De zon kent een elf-jarige cyclus van hoge activiteit en lage activiteit. Die cyclus zie je ook in onze winters: 2008/2009 was kouder dan de voorgaande jaren; 1997 (elfstedentocht); 1986 en 1985 (elfstedentocht); 1974 (koude winter, teveel sneeuw voor een elfstedentocht); 1963 (zeer koude winter) etc.
    Er wordt nu een periode van lage activiteit voorspeld en met daaraan gekoppelde strenge winters.

    Tevens is de wetenschap een raar ding: tussen 1940 en 1970 vreesde men de komst van een nieuwe ijstijd, daarna van een global warming.

    Wat ik aan wil tonen is dat wij – een ook zeker Al Gore – niet weten hoe het klimaat werkt. Wij weten niet welke grootheden hun invloed hebben. Klimaatonderzoek staat in de kinderschoenen. We kunnen er nog geen conclusies aan verbinden.
    Het is dus ook te vroeg om maatregelen te nemen obv dat onderzoek. Maar wederom: alternatieve energievoorzieningen zijn een must. Niet vanwege het klimaat, maar vanwege onze afhankelijkheid.

    Tot slot: geleerden ontdekten dat Mars dezelfde temperatuurschommelingen kent als de Aarde. Tevens is vastgesteld dat er de afgelopen 10 jaar zeker geen sprake is van een stijging van de globale temperatuur.

    Beste Hubrien, we zetten deze discussie lekker voort want het is een item dat mij zeer aanspreekt. En over 20 jaar kijken we terug naar 2009. Dan weten we al meer en weten we ook wie de fles wijn krijgt omdat hij het bij het rechte eind had.

    Much Aloha!
    Peter

  • 16 October, 2009, 16:15

    Hoi Peter,
    …..
    ik werk toch nog even verder op deze vrijdagmiddag…:-)
    …en zet voor mij maar vast een fles spa blauw apart!

    hartelijke groet,
    Hubrien

  • wout
    16 October, 2009, 22:27

    Dag Hubrien,

    De tijd gaat verder, dit bloggen is volledig nieuw.
    Enig commentaar: eens met jou stelling. Toevalligerwijze ben ik bezig met informeren t.a.v. windmolenplaatsing. Probleem uiteraard: Holland ons holland, de wereld van de regels van de ambtenarij, gewoon negeren maar weer!

    Succes, groet wouter

  • 17 October, 2009, 0:13

    Hoi Wouter, ook bedankt voor je reactie!
    Succes met de bij jou blijkbaar omgekeerde wereld…!
    NB: lezers, we hebben het hier wel over Wout’s Natuur Groenten-, Fruit- en Plantenkwekerij, de meest verantwoorde ondernemer in Smilde en omgeving!

    hartelijke groet,
    Hubrien

  • 19 October, 2009, 11:48

    Hi Hubrien,

    Helder en concreet. Duidelijk wat je met de windmolens wil en vooruit wil hebben.
    Ben ook benieuwd naar je B- deel. Lijkt me uitdagend om te doen

    veel succes
    Hans

  • 19 October, 2009, 21:28

    Hoi Hans, en jij bent lekker kort en krachtig…!
    Plan B heeft het bij Dirk niet gered :-), dus we maken het plan FK van Financiele Klimaatverandering…
    hartelijke groet,
    Hubrien

  • 8 November, 2009, 14:56

    Een mooie update die hier niet mag ontbreken: het nieuwe boek van Al Gore. Zoals jullie weten zijn er enkelen die op wetenschappelijke gronden problemen met de man hebben. Het zal. Het gaat mij erom wat hij DOET: hij heeft absoluut erg meegeholpen om de urgentie van de klimaatverandering goed op de wereldkaart te zetten. En met dit nieuwe boek spoort hij ons aan om nu door te pakken. Aanbevolen!
    http://www.peopleplanetprofit.be/artikel.php?IK=1954

Leave a Comment