5 mogelijkheden om duurzaam je pensioen te regelen (beloofd is beloofd)

In eerdere blogs heb ik al veel geschreven over de mogelijkheden om duurzaam (groen) vermogen op te bouwen. Tot plezier van heel veel mensen blijkt! Ik heb het daardoor nu zo druk met het adviseren hierover, dat ik bijna niet meer toekom om er meer over te schrijven… Wat ik wel had beloofd, dus: hierbij een hele concrete blog over hoe jij je pensioenpot duurzaam kunt regelen! Of “groen” of “verantwoord”…: kies gewoon de term die bij jou past!

Wel een waarschuwing vooraf: je gaat keuzestress krijgen….

Tegenwoordig kun je namelijk zelf bepalen hoe duurzaam jij je pensioen wilt regelen… van “lichtgroen” naar “donkergroen”. Dus als jij aan mij vraagt: “doe mij maar een duurzaam pensioen, dat lijkt me wel wat”, krijg jij van mij de vraag terug: “Prima, en hoe duurzaam wil je het hebben…?!”… Keuzestress dus….

Denk je dat aan te kunnen, lees dan verder. Zo niet, stop maar met lezen en blijf bij de oude vertrouwde producten van banken en verzekeraars.

Aha, toch verder lezen? Mooi, dan krijg je van mij hieronder een heel duidelijk en concreet overzicht van de 5 beste mogelijkheden om duurzaam pensioen op te bouwen. Voor zowel zelfstandigen, als mensen in loondienst.

En nog even voor de duidelijkheid: met duurzaam (of “groen”) pensioen bedoel ik dus, dat het geld wat jij er in stopt, alleen maar gebruikt wordt voor duurzame, verantwoorde (dus “groene”) beleggingen. Heel voorzichtige beleggingen of aandelenfondsen: jij betaalt, dus jij bepaalt…

Goed. Beloofd is immers beloofd: hierbij de 5 mogelijkheden:

Mogelijkheid 1:

Sluit een fiscaal lijfrente/pensioenproduct af. Dit kan zijn een rekening bij een bank, een polis bij een verzekeraar of een beleggersrekening bij een vermogensbeheerder. Waar het om gaat is, dat er een speciale (lijfrente of pensioen)clausule op staat. Het geld wat je hierin belegt, krijg je (in de vorm van periodieke uitkeringen) uitbetaald vanaf je AOW-leeftijd. De inleg is nu aftrekbaar, de uitkering straks belast (wat vaak een serieus belastingvoordeel oplevert). En daarnaast is de waarde van deze pensioenpot tijdens de looptijd ook niet belast in “box 3”; ook prettig.

Vraag je adviseur (of reken het hier zelf uit) of je fiscale ruimte hebt om dit te doen.

En uiteraard: een dergelijk product kun je overal afsluiten; de 100% duurzame variant nog niet: vraag dit dus bij een – liefst onafhankelijke – duurzame vermogensadviseur, regel het zelf online, of neem contact met mij op…!

Mogelijkheid 2:

Ga sparen of beleggen in “box 3”. Dit kan zijn een spaar- of beleggersrekening bij een bank, verzekeraar of vermogensbeheerder. Hierbij geldt, dat je over het saldo wat je op zo’n rekening hebt staan, ieder jaar belasting (“vermogensrendementsheffing”) moet betalen. Dat varieert, momenteel ongeveer tussen de 0,6% en 1,6% over je vermogen per jaar. Dit geld kun je altijd gewoon gebruiken, dus zonder fiscaal gedoe. Bijvoorbeeld om als netto pensioenaanvulling te dienen, of om je hypotheek mee af te lossen.

Ook hiervoor geldt: op zich overal af te sluiten. Maar echt duurzaam: daar moet je even voor langs (online of offline) bij een duurzame adviseur!

Mogelijkheid 3:

Beleg in fiscale groenfondsen. Dit is beperkt mogelijk, maar heel interessant als je voorzichtig met je (spaar)geld wilt omgaan, maar toch een leuk rendement wilt maken. Het geld wat je hierin stopt is namelijk niet belast in “box 3” (tot maximaal circa € 57.000 per persoon), en je krijgt ook nog een extra belastingkorting van 0,7%! Zo’n groenfonds belegt meestal in leningen aan duurzame, door de overheid goedgekeurde doelen. Het netto rendement van zo’n fonds is op zich niet spectaculair (circa 1-2%), maar door die leuke belastingkorting zit je zo per jaar op een 2-3% rendement!

Goede mogelijkheden zijn bijv. de groenfondsen van ASN en Triodos, en dat kun je natuurlijk bij hen regelen. Maar/en: ook dit kun je zelf online, of via een beleggersrekening/adviseur afsluiten. Meer weten? Deze blog even lezen!

Mogelijkheid 4:

Beleg in je eigen bedrijf. Zowel in een eenmanszaak (bijv. als ZZP-er) als in een BV kun je heel goed geld aanhouden in duurzame beleggingsfondsen of op een duurzame spaarrekening. Dit kan ook als “Fiscale Oudedagsreserve (FOR)” in een eenmanszaak. En nog steeds als “pensioen eigen beheer” of – sinds kort – als “OudedagsVerplichting (ODV)” in een BV.

Wel verstandig om dit in overleg met een adviseur te doen; niet alleen om de juiste duurzame beleggingen te kiezen, maar ook om te zorgen dat dit fiscaal goed gaat!

Mogelijkheid 5:

….. Deze mag je zelf invullen…! Waarom? Veel mensen die ik spreek, hebben namelijk vaak zelf ook ideeën over hoe ze hun geld verantwoord willen wegzetten. En dat zijn vaak best goede ideeën.

Varieert van bijv. leningen aan zonne- of windenergieprojecten, duurzame crowdfunding, verduurzaming van woningen of bedrijfspanden, financieren van projecten in ontwikkelingslanden, een elektrische auto rijden: kortom: van alles!

Ook hiervoor geldt: online kun je veel regelen, en/maar een goed gesprek met een onafhankelijke vermogensadviseur die goed is ingevoerd in duurzame/groene/verantwoorde beleggingen is zijn of haar geld dubbel en dwars waard!

Nou: hoe concreet en duurzaam wil je het hebben….?!

En ja, dat dit dan wellicht keuzestress oplevert: het zij zo. Het is namelijk wel een prettige keuzestress: ook jouw (pensioen)geld kan namelijk 100% duurzaam worden!

PS: je mening over dit onderwerp wordt erg gewaardeerd, dus deel het gerust hieronder. Hoe snel ik reageer weet ik even niet, want volgens mij ga ik – en duurzame collega adviseurs – het nu nog veel drukker krijgen….!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments on “5 mogelijkheden om duurzaam je pensioen te regelen (beloofd is beloofd)”

  • Boudewijn
    17 November, 2017, 17:53

    Ik heb mogelijkheid 1 en 2 gecombineerd. Een duurzame pensioenrekening EN een duurzame box3 beleggingsrekening bij BrightPensioen. Voor één lidmaatschap. Geen enkele keuzestress dus en goede rendementen tot nu toe

  • 17 November, 2017, 18:44

    In actie gekomen en duurzaam geregeld; prima!

Leave a Comment