Advies

Wensen, doelen, plannen

Je hebt dromen, je stelt doelen, je hebt plannen. Blijft het daarbij of ga je ze ook daadwerkelijk waarmaken? Voor sommige dromen, doelen of plannen is geld nodig. Dan wordt het financiële plaatje onderdeel van jouw stappenplan. Je moet misschien wel sparen, beleggen, een polis of een hypotheek afsluiten.

Goed advies is meer, veel meer dan het afsluiten van een product

Als adviseur/planner kijk ik naar het hele speelveld waarbinnen jouw financiën zich afspelen. Van droom tot eindproduct, ik neem het allemaal mee in de planning. Als gecertificeerd Life planner en Financieel planner, vind ik het belangrijk dat je financiën aansluiten op jouw levensloop, jouw wensen en drijfveren. Daarvoor gaan we samen eerst de diepte in. Het is mijn ervaring dat mensen soms met een productwens bij me komen, maar als ik die wens dan naast andere dromen of wensen leg, blijken deze niet te matchen. Om de dieper liggende wensen of dromen te bereiken, moeten er soms eerst andere stappen gezet worden. En dan komt het regelmatig voor dat de cliënt uiteindelijk met een goed advies de deur uit gaat, maar zonder product of zelfs met een afgeslankt productenpakket. Weer een voorbeeld van financieel advies 2.0.

Het traject dat ik aanbied – Financiele Life Planning- , bestaat dus eigenlijk uit twee onderdelen. Life planning en een financieel stappenplan.

Life planning

Life planning is volgens het Kinder Institute (waar ik en veel andere Life planners opgeleid zijn) een vorm van financiële advisering waarin dromen, middelen en planning elkaar omarmen. Bij het verwezenlijken van dromen horen financiën en een plan waarin beschreven staat hoe deze middelen te krijgen en te beheren.

Life planners hebben verschillende krachtige “tools” om een goed (financieel) lifeplan te maken samen met de klant.

WAT dat voor tools zijn is niet zo belangrijk….wat ze DOEN is veel belangrijker: Jij als klant wordt duidelijk wat je echte dromen en doelen zijn. Waar jij energie van krijgt en door geïnspireerd wordt!

Voor een groot deel is Life planning dus een financieel coachingstraject van wens naar werkelijkheid. Want van droom naar werkelijkheid kom je nogal wat hobbels op de weg tegen… Veel daarvan hebben te maken met de samenhang tussen geld en gevoel: en wat dat voor effecten heeft op het wel (of niet!) realiseren van de gewenste doelen.

Op de site van de van de vereniging van Life Planners kun je hier nog meer over lezen.

Daarnaast komt een stuk advisering om de hoek kijken en uitvoering door de financieel deskundige: de planning met behulp van het financieel stappenplan.

 

Financieel stappenplan

Als jouw doelen duidelijk in kaart zijn gebracht in het planningstraject, dan is het tijd voor het stappenplan. Stel je hebt een nieuw koophuis op het oog. De vraagprijs klinkt redelijk, maar past het in jouw financiële plaatje? Wat kost de hypotheek per maand en hoeveel is het onderhoud van het huis? Dat zijn natuurlijk belangrijke zaken die je wilt weten. Bij het stappenplan kijken we verder dan deze basisvragen. We kijken naar wat de consequenties zijn in relatie tot andere mogelijke situaties: wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid? Wat gebeurt er bij overlijden? Wat betekent het voor jouw pensioen? We nemen dus het totale plaatje onder de loep.

In een financieel lifeplan –jouw persoonlijke Financieel Advies 2.0– wordt dit plaatje helder en duidelijk in beeld gebracht waardoor jij als klant goed zicht krijgt op de verschillende mogelijkheden en de consequenties. En daarbij kijken we natuurlijk niet alleen naar de financiële consequenties, maar bijvoorbeeld ook naar contracten en andere zaken die aangepast moeten worden omdat een nieuwe situatie zich voordoet.

Eenmalig of abonnement

Zo’n traject -van Life Planning tot en met financieel stappenplan- kan natuurlijk eenmalig worden ingezet. Maar net als een auto of een relatie hebben je financiën ook regelmatig onderhoud nodig. Het is belangrijk om jouw dromen en doelen in relatie tot je financieel plan van tijd tot tijd te evalueren en waar nodig bij te stellen. Dit kan (maar hoeft niet) bijvoorbeeld in de vorm van een abonnement. Dan houden we regelmatig een vinger aan de pols van je plan en worden je financiële zaken steeds up-to-date gehouden. Je hoeft je daar verder geen zorgen meer over te maken.

Zoals je ziet is het hele traject van financiële life planning een duidelijk, gestructureerd en krachtig proces dat je stap voor stap leidt naar een maatwerkoplossing, naar rust. Jouw maatwerkoplossing. jouw rust! Het is Financieel advies 2.0. Jouw Financieel advies 2.0! Heb jij behoefte aan een heel goed persoonlijk financieel stappenplan? Neem dan contact met me op middels het contactformulier.