Ben jij ook financieel bewust(eloos)…?!

Wij hebben een probleem: ja: jij en ik!

Jij (lees: jij en de meeste Nederlanders) komt namelijk steeds minder in actie als het over geld gaat.

En ik (lees: de meeste serieuze adviseurs/planners) merken dat steeds meer. Maar weten ook dat er serieus actie nodig is op allerlei financiele terreinen. En dat hoe minder jij doet, hoe slechter straks je zaken geregeld zijn. Denk maar eens aan de steeds meer afbrokkelende pensioenvoorzieningen.

Hoe gaan we dit nu samen oplossen?

Even de kaders: sinds een aantal jaren wordt op echt alle fronten serieus beknabbeld op de meeste bestaande voorzieningen: ziekte en arbeidsongeschiktheid, ontslag, overlijden, pensioen, hypotheken… vul zelf nog maar aan.

Bij al die veranderingen is het eigenlijk gewoon nodig dat je zelf in actie komt om de ontstane gaten in die voorzieningen zo snel mogelijk te signaleren en te plakken waar nodig. En als je dat bijtijds doet is dat vaak ook prima te doen.

Wat echter de praktijk is (en daar is al heel wat onderzoek naar gedaan!): hoe meer er verandert, hoe minder mensen in beweging komen. Sinds een paar jaar hebben we daar in de financiële wereld de kreet “ financieel bewusteloos” voor. Als je het bekijkt vanuit de gedragswetenschap is dit niet vreemd: met geld bezig zijn vindt bijna niemand leuk, dus daarover ook nog eens moeten nadenken: pfff…. En als je niet goed weet wat je moet, doe je dus meestal gewoon… niets. Zo werkt dat gewoon bij ons mensen. Helaas.

DD_UnclearGoalsFinancialUncertainty1

Ok: kaders en probleem geschetst, nu oplossing en actie!

Tja, was het maar zo simpel. Nou ja, het is eigenlijk heel simpel en je weet wellicht: hoe simpeler/eenvoudiger iets is, hoe moeilijker wij mensen het er mee hebben…

Je hoeft eigenlijk maar één ding te doen: je adviseur/planner contacten en vragen om je huidige financiële plaatje te bekijken. Gewoon dat, niet meer dan dat: de eerste stap. De volgende stap komt uiteraard daarna: kijken wat er in jouw situatie wellicht verbeterd kan worden. En de volgende stap komt daarna: die verbeteringen uitvoeren. Of laten regelen, dat mag je zelf bedenken wat mij betreft.

Art37_GettingSt_sample

Ho, een keuze: zelf doen of laten doen… dat betekent bijna altijd weer nadenken, onduidelijkheid, twijfel en dus… Weer een grote kans op niets doen. Opdracht aan je adviseur/planner (of aan mij, met plezier zoals je weet): maak direct en kraakhelder duidelijk wat de (financiële) consequenties zijn van zelf doen of uitbesteden. Dan neem je namelijk wel snel de volgende stap!

Stap voor stap dus… betekent wel vertrouwen hebben in het proces en je adviseur/planner. Dat is nog wel eens “een dingetje” merk ik… Nou, die vertrouwens-uitdaging leg ik dan graag bij jouw adviseur neer; als hij/zij integer is en echt weet waar hij/zij het over heeft, merk je dat gewoon, dus dat komt goed.

MLK faith

 

Verhaal duidelijk? Mooi, dan snap je dat het eigenlijk (voor de zoveelste keer…) helemaal niet over geld gaat. Maar over de emoties en gedrag rondom geld. En hoe jij en ik er daarom vaak voor kiezen om vanuit angst, onbekendheid en twijfel niet in beweging te komen, om financieel bewusteloos te zijn.

Die keuze maak je vanaf nu dus anders: je komt wel in beweging. Gewoon, stapje voor stapje. contact mij of een collega. Wees gerust en “trust the process” – het komt goed.

aug6

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment