Echtscheiding / uit elkaar gaan

Ja! Het is weer zomer! Dit zonnige seizoen is hét moment om erop uit te gaan. Lekker aan het water, in het bos of de bergen. Zwoele zomeravonden doorbrengen met fijne vrienden, mooie toekomstplannen delen…. zo kan het zijn. Of… je zou willen dat het nog zo zou zijn.

Want waar ik het nu over wil hebben -en waar jij misschien helemaal niet over wilt lezen- is echtscheiding /uit elkaar gaan. Wist jij bv. dat na de vakanties in de zomer en de winter gemiddeld meer stellen besluiten om uit elkaar te gaan dan in andere periodes?

En ja: jij kiest: wel of niet doorlezen. Nu, later, of niet. Kijk maar, ik ga hieronder verder.

We weten denk ik allemaal wel dat tussen een derde en de helft van alle relaties na korte of langere termijn beëindigd wordt. Dat betekent dus dat jij het wellicht zelf heb meegemaakt, of het in ieder geval in je directe omgeving hebt ervaren.

scheiden

Voor mij persoonlijk geldt dat ik in de loop van de jaren een aantal familieleden en vrienden uit elkaar heb zien gaan en zelf in 2006 ben gescheiden. Daarvoor en daarna heb ik veel mensen mogen begeleiden in de financiële afwikkeling van hun scheiding en zal ik het zeer waarschijnlijk nog heel vaak doen.

Ik schrijf hier bewust “mogen begeleiden” want keer op keer merk ik dat dit onderdeel van mijn werk me heel erg aanspreekt. Dat ik mensen kan –en mag- helpen die meestal in een heftige emotionele achtbaan zitten: dankbaarheid is misschien een groot woord, maar het is voor mij wel één van de belangrijkste redenen om als financieel adviseur te werken.

Als je gaat scheiden komt er veel in korte tijd tegelijk op je af…..verdriet, pijn, onrust, kinderen, woonsituatie, familie, vrienden en kennissen (welke vrienden worden hier kennissen, en welke kennissen worden vrienden….), angst, verdelen van de spullen, geld…. Dit zijn maar een paar gedachten, ik denk dat je zelf nog wel wat aanvullingen hebt. Als je in staat bent om deze achtbaan, deze absolute nr. 1 van stresssituaties tot een goed einde te brengen (hoe dat er dan ook uitziet) mag je jezelf echt een enorm compliment geven!

scheiding-achtbaan

“Gewoon” maar een aantal vragen waar bijna iedereen mee te maken krijgt:

  • Hoe werkt dat nu eigenlijk, verdeling van ons vermogen?
  • En hoe gaat het dan met de hypotheek?
  • En die polis die er vaak aan gekoppeld is?
  • Wat moeten of mogen we eigenlijk met de opgebouwde pensioenen?
  • Hoe bepaal ik de waarde van mijn zaak?
  • Waar moeten we allemaal naar kijken om te zorgen dat we fiscaal de juiste beslissingen nemen?
  • Hoe zit dat nou precies met die erfenis/schenking die ik een paar jaar geleden gekregen heb?

Vragen, onduidelijkheid, onrust…

 

In mijn praktijk kom ik veel tegen dat geld en emotie stevig aan elkaar gekoppeld worden. En heel vaak op een verkeerde manier. Hoe logisch is het immers om je pijn van de echtscheiding te richten op bezit, op geld…. En hoe mooi kan het zijn als je samen in staat bent om –stap voor stap- die pijn los te koppelen van het geld. Om punt voor punt de juiste antwoorden te vinden, om steeds meer duidelijkheid te krijgen. Om dit onderdeel van de scheiding “tot rust” te kunnen laten komen, zodat je de aandacht kan richten op al die andere zaken die ook zo belangrijk zijn.

Wellicht begrijp je nu een beetje waarom er dus adviseurs -waaronder ik- zijn die graag mensen hier bij willen en kunnen helpen. Dat ik graag als loods naast de twee kapiteins sta om ze financieel veilig van A naar B te begeleiden.

Nee, leuk is het niet. Scheiden is niet leuk en dat gaat het ook nooit worden. En het was ook niet leuk om er over te lezen en na te denken op zo’n mooie zwoele zomeravond of met je voeten lekker in het water. Maar helaas wel nodig. Vaker dan ons lief is. Dus waarom niet nu?

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment