En als je nu eens niet dood gaat…wat dan?
Weer gelukt Hubrien: rare titel.
En geen complimenten want is niet waar: we gaan namelijk allemaal dood. Toch?
Kijk: een titel van een blog moet natuurlijk wel aanspreken, je nieuwsgierigheid prikkelen, aanzetten tot lezen….Nou, gelukt dus, je bent al in de tweede alinea beland
En dat in een blog die gaat over het “levenstestament”. Nou, dat was nu niet het onderwerp wat je even lekker op de bank wilde lezen op je IPad…Weet je wat, nu je er toch bent? Lees maar even door, het kon wel eens heel interessant worden…!
Eerst maar even kort maar krachtig: wat is eigenlijk een “levenstestament”? Nou, feitelijk niet zo ingewikkeld: een paar vellen papier waarin je vastlegt hoe een aantal zaken moeten worden geregeld als jij nog wel leeft, maar niet meer in staat bent om die zaken zelf te doen. Bijvoorbeeld bij ziekte, of door een ongeval, of een beroerte. Of als je dement wordt. Vandaar de titel, is dat ook helder.
“dat overkomt mij niet, die kans is zo klein, aan dat soort negatieve dingen ga ik niet denken”. Zomaar een paar argumenten die je misschien wel herkent. En wellicht kloppen ze.
Helaas te vaak niet. Ik heb namelijk wat cijfers voor je opgezocht, Zeker niet volledig maar om wat concreter te kunnen worden, zodat het jou raakt en in beweging zet (zo simpel zit dat…):
- Gemiddeld raken er per dag 5 personen in een coma, waarvan – als je eruit komt – ongeveer de helft blijvend letsel overhoudt.
De snelle rekenaars komen inderdaad op zo’n 2000 mensen per jaar…dat is niet veel op een bevolking van 17 miljoen, dus hoe groot is nu die kans dat het jou overkomt?
Ok, gewetensvraag: speel jij wel eens mee in één of andere vorm van loterij? Ja? Daar weet je toch hoe groot (eigenlijk: hoe klein) de kans is dat het jou overkomt: die prijs van een paar miljoen…en toch…stel dat…en maar weer een maand lot van x-euro….
Psst: er zijn in Nederland zo’n 500.000 mensen met hersenletsel. Zet dat eens uit op 17 miljoen…
Als je in een film of documentaire iemand in een coma ziet waarmee van alles gebeurt (of juist niet, omdat niemand weet wat het slachtoffer zou willen…) hebben we daar allemaal wel een mening over, zoals “nou, als dat mij gebeurt mogen ze de stekker eruit trekken…!” Helder, maar weet je hoe vaak dat gebeurt als dat niet (of niet goed) op papier staat? Juist ja….
Nog wat cijfers dan, ook helemaal geen leuke (wel blijven lezen, dit is belangrijk!):
- 20% van alle ouderen krijgen een vorm van dementie. 20%….Dat is 1 op de 5 mensen! En dat is wel veel. Dat is heel veel.
Kijk gewoon even om je heen, naar je familie of je vrienden: jij, en/of anderen die dichtbij je staan worden straks dement. Kunnen niet meer zelf beslissen wat hij of zij wil op allerlei gebieden. Er wordt voor je beslist, want iemand moet het doen als jij het niet meer kunt…
Van iedereen dit deze blog leest die nog een vader of moeder heeft, weet dus 1 op de 5 hoe moeilijk het is om in de praktijk zaken te regelen voor iemand die dement is/raakt. Misschien ben jij het wel en denk je: dit kan mij dus ook gewoon overkomen. Dat klopt.
Dus wat als je die (vervelende, ja, ik weet het) zaken dan eens “gewoon” gaat regelen? En niet later, maar nu, nu je nog in de positie bent om het zelf te kunnen regelen. Zelf de regie te hebben om heel veel belangrijke zaken gewoon goed vast te leggen. Voor jezelf en voor de mensen om je heen.
Je bent eigenlijk al begonnen: door dit blog te lezen: top! Nu verder, gewoon, zoals met ieder plan of project, stap voor stap. De volgende stap is je laten informeren: bij je adviseur, financieel (life)planner, je notaris. En dat kan natuurlijk ook eerst online: heel veel nuttige informatie staat namelijk goed vindbaar op het internet. Kom je ook goed ingelezen en voorbereid aan tafel, en dat is voor alle partijen prettig, nuttig en efficiënt.
Bespreek het ook met je partner, je kinderen, je naaste omgeving. Net als bij een “gewoon” testament is het namelijk heel goed dat de mensen om je heen al bekend zijn met je wensen “voor als er wat gebeurt”.
We gaan allemaal dood, dat klopt. En we leven ook allemaal, dat klopt ook. In beide gevallen is het goed om zaken duidelijk vast te leggen. Wat jij wilt, wat er geregeld moet worden en wie dat moet doen, en hoe. Dat geeft namelijk rust. Bij anderen en bij jezelf.
Leuk? Nee, ik zit ook liever op de bank een goed boek te lezen of een mooie film te kijken. Maar het is niet anders en het is dus voor iedereen gewoon heel belangrijk. Daar mag je nu, bij je volle bewustzijn, best een paar uurtjes aan besteden. Vind ik. En jij?