En? Beleg jij ook al?

Nou ja zeg… de rente blijft dalen, staat nu (begin 2021) historisch laag en de aandelenkoersen vliegen alweer een paar jaar omhoog. En jij durft te beweren dat je geld nog steeds op een spaarrekening staat? Hoeveel rente krijg je daar eigenlijk op: 0,01% of zoiets, maximaal? En dan jaarlijks vermogensbelasting betalen, plus dit jaar waarschijnlijk wel weer bijna 2 procent inflatie…. Nee, dan doet je beleggende buurman dat veel slimmer… toch…?

 

 

Als je mijn blogs volgt, weet je dat ik veel hier over schrijf. Al een paar jaar geleden heb ik bijvoorbeeld een blog geschreven over sparen of beleggen, lees die gerust nog eens door. Want wat daar staat, ga ik hier uiteraard niet herhalen. In deze blog wil ik echter graag met je delen wat ik vind van de huidige beweging van sparen naar beleggen.

Maar voordat ik daar mijn mening over geef; even mijn ideeën over beleggen in het algemeen. Hoe onzeker ook de toekomst is: als ik kijk naar de historie (en meer kunnen we niet doen, mijn glazen bol doet het nog steeds niet) ben ik meestal voorstander van beleggen. Tenminste, zolang het gaat om geld wat je voor langere tijd kunt missen, of doelen die verder weg liggen (zoals bijv. je pensioen).

Ons huidige economisch systeem is namelijk zo ingericht dat je op langere termijn altijd een beter resultaat behaalt met beleggen dan met sparen. En dat hoe hoger het verwachte rendement is, hoe hoger het risico is van tussentijdse waardedalingen: de reden waarom je daarvoor die lange beleggings-adem nodig hebt!

apr11

OK, de kaders zijn duidelijk. Dan weet je misschien ook al wat ik vind van de huidige beweging van spaargeld naar beleggingsgeld…. Gaat dat wel goed…?! De vraag stellen is hem beantwoorden.

Als jij ook iemand bent die nu denkt: “moet ik niet toch ook wat gaan beleggen….?!” Dan wil ik je dringend vragen om toch even tot 10 te tellen en goed na te denken! Natuurlijk word je onrustig als je de spaarrente ziet dalen en de aandelen maar ziet door stijgen. Maar dat mag nooit de reden zijn om te beleggen! Al eerder gedeeld, maar hier nog even het plaatje van de emotionele cyclus van een “belegger”…:

27-achtbaan

De quizvraag van vandaag: waar zitten we momenteel in de cyclus? Antwoord: dat weten we niet. En dus moet je gewoon zorgen dat je uit die emotionele achtbaan blijft! Want anders koop je – zoals 95% van alle mensen vanuit je emotie – altijd op een hoogtepunt en verkoop je op een dieptepunt: een bijzonder efficiënte methode om van je geld af te komen…. Ga dan lekker naar een casino zou ik zeggen!

Maar goed, je hebt er goed over nagedacht en je wil toch beleggen, wat is dan een goed instapmoment? Nou: gewoon: ieder moment… ja, ik weet dat moment namelijk ook niet, net zomin als al die duurbetaalde geleerden wereldwijd die, jaar in jaar uit, meestal mis zitten met hun beleggingsvoorspellingen.

Bewust beleggen betekent voor mij daarom:

 • Je beleggingen altijd afstemmen met de doelstellingen in jouw persoonlijke financiële plan
 • Regelmatig en dus gespreid in de tijd inleggen
 • Inleggen is voor langere termijn, dus geen stress over korte termijn koersbewegingen
 • Zo min mogelijk tussentijds kopen of verkopen op basis van emoties en tips
 • Spreiden van je beleggingen over verschillende landen en sectoren: een juiste spreiding zorgt voor 80% van je resultaat!
 • Houd je risicoprofiel en beleggingshorizon steeds goed in de gaten voor de juiste verdeling in je beleggingen

Een onder financiële planners zeer populaire Amerikaanse adviseur, Carl Richards kan overigens in één plaatje zeggen waar ik een heel blog voor nodig heb…. :

apr3

Dus…wat wordt je antwoord op de vraag: beleg jij ook al? Ik lees het graag hieronder!

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments on “En? Beleg jij ook al?”

 • Alejandra Boekhoudt
  21 January, 2020, 10:07

  Hi Hubrien, goede blog!
  heb je ook tips hoe je met beleggen kan beginnen? Waar en in welke fondsen bv?

 • 21 January, 2020, 21:40

  Dank voor je reactie Alejandra! jazeker heb ik tips, en eigenlijk staan er best veel in andere beleggingsblogs. Ook heb ik een e-book met 8 tips, die kun je eenvoudig van de site downloaden. Waar en welke fondsen: dat is eigenlijk een invuloefening die van veel (vaak persoonlijke) factoren afhangt. Help ik of andere onafhankelijke vermogensadviseurs je graag mee!

Leave a Comment