Focus!

Een mooi blog voor je – denk/hoop ik. Gaat over: FOCUS…!

Focus is wat ik ook nodig heb om –nooit alleen, altijd samen met keihard werkende partners- nieuwe initiatieven te kunnen lanceren. En daarom bijvoorbeeld soms geen ruimte heb en voel om nieuwe blogs te schrijven.

Focus is ook wat je altijd nodig hebt voor concrete realisatie van je financiële life plan… en aangezien ik graag uitga van “de klant centraal” ga ik daar in dit blog wat dieper op in!

De meeste mensen die mij inschakelen voor hun financiële vragen, hebben allereerst behoefte aan iemand die hun zaken op een rijtje helpt zetten: overzicht.
Als dat geregeld is gaan we samen kijken wat de huidige stand van zaken betekent in een aantal situaties, bv. bij overlijden, arbeidsongeschikt of pensionering: inzicht.

Overzicht en inzicht geeft duidelijkheid en rust. En dat vindt eigenlijk iedereen erg prettig. Het maakt op dit punt ook niet eens zoveel uit of de financiële toekomst er goed of slecht uitziet: het feit dat je situatie goed in kaart is gebracht vinden mensen altijd fijn.

Vanuit de huidige situatie gaan we dan samen kijken naar wat anders kan, anders moet of anders gewenst is: we gaan samen het uitzicht invullen. Als we in deze fase goed hebben gekeken naar wat je nu echt wilt in je leven (noem het Life planning, noem het financiële coaching of geef het je eigen naam!), geeft dit uitzicht mensen energie en komen ze enthousiast in beweging!

december1

Je staat bovenop de berg, jouw berg. En daar zie je het doel en de weg er naartoe. Jouw persoonlijke doel en jouw eigen weg. Zie je het ook voor je? Die regenboog, die pot met goud, het aanzwellende orkest, mensen die klappen en juichen….?!

Mooi. Hou dat dan gerust vast, want dat gevoel heb je namelijk keihard nodig als je op weg gaat…
Bij de eerste de beste zijweg begint het al: die ziet er ook goed uit, waarom niet, er zijn meer wegen die naar Rome leiden, het gaat om de weg en niet om het doel…..STOP en FOCUS!

Het enthousiasme van het begin begint wat weg te ebben…om concreet te worden: leuk hoor, dat sparen “voor later” maar er moeten vandaag ook gewoon rekeningen betaald worden. En ja, ik snap best dat het slim is om de inkomsten en uitgaven goed te blijven bijhouden, maar dit weekend even niet, en oh ja… STOP en FOCUS!

Dit zijn ook de momenten waarop de juichende testimonials over mij worden ingeruild voor toch wat minder enthousiaste reacties, vooral als er een vervolgnota op de mat valt…. Is dat nou eigenlijk echt nodig, zo’n jaarlijks gesprek? Er is nauwelijks wat veranderd, dus weet je wat; als we nu afspreken dat ik contact opnemen als het weer nodig is…STOP en FOCUS.

Nou, zullen het wel leuk houden? Ik ben de klant toch? Wie betaalt, bepaalt enzo, dus ik bepaal graag mijn eigen weg…!
Heel graag! Zoals ik vaak zeg: de klant is de kapitein op zijn eigen schip en ik ben niet meer dan de loods die,-soms lang en soms kort- wordt ingeschakeld om te zorgen dat het schip op koers blijft. Waar naartoe? Dat bepaalt de kapitein uiteraard.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De koers uitzetten om je financiële doelen te halen: dat is een vak apart, waar je mij als planner dus voor inhuurt. En ja, natuurlijk heb ik het liefste kapiteins die actief meedenken hoe die koers zou moeten zijn. En als het kan levert die eigen koers varen natuurlijk de meeste energie op.

Maar als dat niet goed gaat…tja, dan roep ik dus echt: STOP en FOCUS! En als we dan geen vriendjes meer zijn? Dan zijn we het maar niet. Ik ben niet in te huren om vriendelijk jaknikkend je schip op de klippen te laten lopen, zo simpel zie ik dat. Vind je dat eigenwijs? Dat mag.

Ik ben overigens wel heel goed in te huren om je schip even stil te leggen en samen te kijken waarom jij nu per se naar links wilt terwijl ik toch echt vind dat rechts de betere route is voor jouw doel. In goed overleg kom je altijd verder: waarom wilde je ook weer dat doel halen? Klopt dat nog of moet het soms bijgesteld worden? Wil je daarom soms linksaf? En is dat dan wellicht de beste route als je doelen zijn bijgesteld?

Kijk, dan wordt het uitzicht weer helder. Dan sta je samen weer stevig op de brug (of die berg- pak het beeld erbij wat voor jou het meeste klopt!) ieder in zijn/haar rol en kracht. En daarom zie ik mijn relaties ook regelmatig. Daarom gaan we deze weg – jouw weg- steeds samen. Niet om je afhankelijk van mij –of een andere planner- te maken, maar juist onafhankelijk!

Dus….Als ik komend jaar weer contact met je opneem – of jij met mij-, dan is het weer tijd om even samen te kijken of je nog “op koers” ligt. En of de energie er nog goed inzit. En of we samen dezelfde FOCUS hebben….ik wens je een mooie reis!

december2

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment