Grip op de Toekomst: de kracht van een goed testament

Testamenten: waarom je er één zou moeten (laten) opstellen, wat het nut en de noodzaak ervan zijn én wat de gevolgen kunnen zijn als je het nalaat. Klinkt saai? Misschien op het eerste gezicht. Maar vergis je niet: dit is een onderwerp dat pas echt belangrijk wordt op het moment dat het (bijna) te laat is.

Of je nu jong bent of oud, alleenstaand of met een groot gezin – nadenken over wat er gebeurt als jij er niet meer bent, is voor bijna iedereen van cruciaal belang. Juist omdat het leven onvoorspelbaar is, is het goed om stil te staan bij wat je zélf nog kunt bepalen.

Veel gestelde vragen

Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen en meningen die financieel planners vaak horen. Lees ze, denk en voel: gaan ze over jou? Over je partner? Je kinderen? Je ouders? Andere mensen die je kent?

  • Laten we beginnen met de vraag die planners heel vaak krijgen: waarom heb ik eigenlijk een testament nodig, het is tegenwoordig toch prima wettelijk geregeld?
  • Waarom zou ik “over mijn graf” willen regeren? Mijn kinderen of andere familieleden zijn toch prima in staat om mijn zaken te regelen als ik er niet meer ben?
  • Als ik nu al de verdeling van mijn erfenis ga vastleggen, dan gaat dat toch geheid gedoe geven? En niet pas als ik dood ben, maar nu al!
  • Tegen de tijd dat ik dood ga, is wat ik nu vastleg toch allang achterhaald? Dan kan ik toch veel beter nog een paar jaar wachten?
  • Waarom zou ik nu allerlei moeite doen om ervoor te zorgen dat mijn nabestaanden straks misschien wat minder belasting betalen?

  • Mijn partner weet prima hoe ik over dit soort zaken denk, dus na mijn overlijden, kan hij/zij prima mijn zaken afwikkelen zoals ik het heb gewild. Hebben we geen dure notaris voor nodig. Toch?
  • Als ik ergens opschrijf aan wie ik later geld wil nalaten (en hoeveel), dan komt dat toch in orde?
  • Als ons iets zou overkomen en onze kinderen zijn nog niet volwassen, dan mag ik er toch vanuit gaan, dat de beide families zorgen dat de zaken zo goed mogelijk voor de kinderen geregeld worden?
  • Waarom zou ik nu al met mijn kinderen/ouders/familieleden bespreken welk vermogen er is en hoe het verdeeld gaat worden? Dan gaat het toch in de familie alleen nog maar over geld?
  • Oh, maar die hebben we al, een jaar of 15 geleden gemaakt, dus daar hoeven we ons niet meer druk over te maken… Toch?

En wellicht heb je zelf waarschijnlijk ook nog wel wat meningen die in je opkomen als je er even over nadenkt!

Meer weten?

Ben je toch wel benieuwd naar wat antwoorden? Een notaris kan je daar natuurlijk prima mee helpen. Maar denk eerst eens aan een financieel planner. Die kent jouw totale situatie, waardoor hij of zij een goed en duidelijk plan voor jou (en je familie) kan maken. En daarmee kun je dan met een gerust hart naar een notaris. Want rust, dat is altijd de uitkomst als een testament goed geregeld is!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Comments on “Grip op de Toekomst: de kracht van een goed testament”

  • 26 May, 2017, 11:41

    Hallo Hubrien,

    Interessant om over na te denken. Ik ben ook van vooruit schuiven: nu nog niet nodig!
    Maar 1 vraag zou ik wel een antwoord op willen vanuit jouw financiële gezichtspunt: Waarom zou ik nu moeite doen om ervoor te zorgen dat mijn nabestaanden straks minder belasting betalen? Wat kan ik daarvoor nu regelen.
    Tjitske

  • 26 May, 2017, 11:57

    Hoi Tjitske, dak voor je reactie! Dit zijn overigens 2 vragen…
    1: Waarom moeite doen? Veel mensen willen graag dat zoveel mogelijk van hun vermogen naar hun nabestaanden gaat (en/of naar bv. goede doelen), dan naar de Belastingdienst. Ik heb daar geen mening over, feitelijk zijn het allemaal goede doelen, het is maar net vanuit welk gezichtspunt je het bekijkt…
    2: wat kan ik regelen: dat kan op verschillende manieren: bv. via (al dan niet papieren/voorwaardelijke) schenkingen nu, of een goede nalatenschapsplanning via een testament. Een goede adviseur/planner en/of notaris kan je hierbij helpen om jouw persoonlijke planning optimaal te maken!

  • suset teunissen
    13 November, 2017, 13:31

    Er is maar 1 ding wat echt belangrijk is (mijn mening)….als je iets wil regelen voor als je het je tijd is …of als je tijd gekomen is om te gaan … het NU regelen ZOALS JIJ WIL….als je er niet meer bent…. telt niets meer als je het niet op papier hebt staan….. je tijd om te gaan kan zomaar morgen zijn .

  • 13 November, 2017, 13:41

    …en zo is het…dank voor je reactie!

  • 27 April, 2022, 14:50

    Ik kan mij voorstellen dat je bepaalde zaken wil overlaten aan nabestaanden, omdat je deze personen vertrouwt. Zelf denk ik dat het voor familie juist fijn is wanneer ze precies weten wat jouw wensen zijn. Dit zorgt voor stressverlichting en een meer ontspannen afscheid lijkt mij.

Leave a Comment