Groen geld en …duurzame beleggingsverzekeringen!
In een vorig “Groen geld” blog heb ik het kort gehad over de mogelijkheid van duurzame beleggingsverzekeringen en daarbij de kreet geplaatst “Het moet niet gekker worden…!”.
Want beleggingsverzekeringen, dat zijn toch allemaal woekerpolissen?! Die veel te dure producten die we zoveel en zo snel mogelijk stoppen?! Hoe kun je het nu over duurzaamheid hebben in combinatie met deze producten? Nou, ga ik je nu vertellen, het is echt een blog waard…!
Van de ruim 7 miljoen beleggingsverzekeringen bestaat nog zeker 60%, dus zo’n 4 miljoen polissen!
In zo’n polis kon en kun je meestal kiezen uit verschillende soorten beleggingsfondsen: bv. aandelenfondsen, obligatiefondsen of een mix van die twee: mixfondsen.
Even tussendoor….Die “mixfondsen” werden trouwens het meest gesloten omdat je daarmee “meedeed” aan de –stijgende- aandelenkoersen maar toch ook een gedeelte “veilige” obligaties (staatsleningen) had.
Dat deze fondsen toch behoorlijk risicodragend waren merkten de mensen pas tijdens de beurscrashes van 2001-2002 en 2008-2009. Maar nog steeds zitten heel veel mensen in diezelfde mixfondsen!
Nu, anno 2014 is er veel veranderd in het aanbod van beleggingen via verzekeraars en banken. Toch lopen dus nog steeds heel veel polissen onveranderd door: zowel qua kosten als qua beleggingen.
Waarom? Nou, vaak omdat mensen gewoon niet weten dat ze kunnen wisselen van product of fonds. En verzekeraars en banken? Die hebben helemaal geen haast om mensen te vertellen dat er veel goedkopere producten zijn, of nieuwe beleggingsfondsen met veel lagere kosten…
Ok, er zijn dus nieuwe producten met lagere kosten: mooi! En ook beleggingsfondsen met lagere kosten: ook mooi! Waarom zou je dan nog in zo’n dure beleggingsverzekering blijven zitten?
Dat heeft te maken met twee zaken: de fiscale behandeling en hoe de banken er mee omgaan.
Fiscaal: Als een polis al wat langer loopt (afgesloten voor 14-9-1999) kun je deze eigenlijk alleen maar omzetten in een andere polis (met lagere kosten).
Banken: Er zijn een aantal banken die als vervanging voor de lopende beleggingsverzekering alleen een nieuwe polis accepteren.
Dat is dan toch helemaal niet fijn als je van je beleggingsverzekering af wilt? Nou…dat valt eigenlijk best mee…Als je namelijk kijkt naar de “nieuwe generatie” beleggingsverzekeringen, dan zijn dat producten met meestal (heel) lage kosten in de polis. Provisies en –vaak verborgen- hoge maatschappijkosten zitten er ook niet meer in. En bijna altijd zijn de kosten in de nieuwe beleggingsfondsen lager dan de oudere fondsen. Scheelt echt niet veel met de populaire bankspaarproducten waarmee je kunt beleggen!
Dus….als je over je weerstand tegen beleggingsverzekeringen heen kunt stappen, zijn er prima, voordelige en fiscaalvriendelijke producten te vinden. Alleen daarom al zou je ze duurzaam gaan noemen….
En als je dan toch in zo’n nieuw product wilt (of moet) beleggen, waarom dan niet in duurzame fondsen?! Duurt even, zo’n aanloop in een blog, maar nu gaan we het er toch echt over hebben…
Omdat ik heel veel bezig ben met het “ontwoekeren” van oude beleggingsverzekeringen, ben ik dus ook veel bezig met het aanpassen van de beleggingen van mensen. Aangezien mijn expertise vooral ligt bij de duurzamere beleggingen, heb ik goed zicht op de mogelijkheden die er momenteel zijn.
Hierna volgt een overzicht van de huidige (weinige) verzekeraars die nog –moderne- beleggingsverzekeringen aanbieden met daarbij de beschikbaarheid van duurzame beleggingsfondsen. Mijn tip is dus dat je –als dat kan- kiest voor zo’n product; doe je jezelf en onze planeet een groot plezier mee!
Legal & General: ASN Duurzaam Aandelenfonds, ASN Milieu & Waterfonds, ING/NN Duurzaam Aandelen Fonds, iShares S&P Global Clean Energy, iShares S&P Global Clean Water, Kempen Sustainable Small-Cap Fund, Triodos Sustainable Equity Fund, iShares DJ Euro STOXX sustainability 40, ASN Duurzaam Obligatiefonds, Triodos Sustainable Bond Fund, Dimensional Global Sustainability Core Equity Fund, RobecoSAM Sustainable European Equity fund.
Leidsche Verzekeringen: Think sustainable world.
Brand New Day (opbouwverzekering): BND Duurzaam Wereld Indexfonds.
NB: Soms komt het voor dat je jouw oude polis intern bij een maatschappij zodanig kunt omzetten dat de meeste kosten eruit gaan. En dat je ook kunt kiezen voor andere, meer duurzame beleggingsfondsen. Informeer daarom altijd bij je verzekeraar of adviseur naar de mogelijkheden in jouw geval! En doe mij en daarmee veel andere mensen een plezier: stuur me een berichtje over jouw mogelijkheden, dan deel ik dat weer hier, of bv. op mijn Facebook-pagina!
Uiteraard geldt bij alle beleggingsmogelijkheden: bekijk goed, alleen of met een adviseur of verzekeraar, welk soort fonds het beste bij jou past: Voor welk doel ga je beleggen? Hoe is je risicoprofiel, hoe ver is je beleggingshorizon? Jouw antwoorden op dit soort vragen zijn essentieel voor de juiste keuzes!
Als ik deze blog zo nog eens nalees en er zo over nadenk is dit eigenlijk een soort van recyclen: je oude, kapotte/te dure (beleggings)product lever je in en… wordt de basis van een moderne, voordelige en duurzame manier van vermogensopbouw: de financiële wereld blijft je verrassen….Ik wens je een duurzame financiële toekomst toe!