New Financial Forum 30/9/2010: Gewoon….Doen!

 

OK: Nieuwe financiële wereld. Schaamteloze ideeën, beste practices….

Pardon, wellicht een klein beetje erg pretentieus begin van deze blog…?!

Ja. En nee. Ik heb het hier namelijk over het New Financial Forum van donderdag 30 september 2010. Afronding van het project “gewoon….Doen! Schaamteloze ideeën voor een nieuwe financiële wereld”. Opgezet dit voorjaar door Ivo Valkenburg en Willem Vreeswijk, twee erkende entrepreneurs van de financiële wereld 2.0.  

Als een van de 90 “ambassadeurs van de nieuwe financiële wereld” heb ik me een dag ondergedompeld in de innovatieve energie van zo’n 500 mensen die het gewoon kwamen doen!

Nou… natuurlijk niet al die 500. Laten we eerlijk zijn, er zaten ook een aantal look-a-likes bij deze dag; mensen uit de “oude wereld” die hun marketing handig afstemmen op de nieuwe ontwikkelingen in de branche. Kan ik zo een artikel over volschrijven, ga ik nu niet doen…

Kenmerk van de meeste mensen die op het forum aanwezig waren, is namelijk dat ze niet alleen vooruit kijken, maar ook vooruit gaan, voorop lopen. En het is toch veel mooier om daar naar te kijken, van te genieten en nu dan een mooi stuk over te schrijven?!

De dag zelf begon met een uitstekende cappuccino bij een erkend vertegenwoordiger van de oude wereld; mooi dat in de nieuwe wereld goede tradities en gewoontes ook een plek hebben…

Het ochtendprogramma werd geopend door drie sprekers, Die de meeste mensen niet echt kenden en dus niet precies wisten wat ze mochten verwachten: Cees Welten? Mark Anielski? Satish Kumar? Maar de organisatie wist het wel…! Cees Welten begon met het leggen van vingers op een paar hele pijnlijke “oude wereld” plekken…zijn oproep tot actie werd overgenomen door Mark Anielski, de Canadese gelukseconoom, die eerder deze week ook een aandachtig publiek had bij het ministerie van financiën. Een goed doortimmerd verhaal, ondersteund door eigen persoonlijke beelden. Zijn boodschap: “let’s create an economy of love and genuine wealth”!  

Daarna was het –opgewarmde- podium voor een zeer markante man: Satish Kumar, een gerenommeerd economisch activist uit India. Zijn 30 minuten op het podium waren voor mij en de meeste bezoekers de meest indrukwekkende en inspirerende van de hele dag! De kern van zijn betoog was dat economie en ecologie altijd samen moeten gaan en dus ook altijd samen onderwezen moeten worden. En dat we, vanuit die combinatie economie/ecologie, weer toe moeten naar de enig juiste volgorde der dingen: Eerst de Planet, dan de people en dan pas de Profit…!

 In de daarop volgende lunchbreak werd volop na- en doorgepraat over deze inspirerende start van de dag. Uiteraard waren op het forumplein aanwezig de sponsors en een aantal bedrijven, die graag lieten zien welke producten de nieuwe adviseurs volgens hen absoluut in hun tas moeten hebben. Maar ook de aanwezigen van LEF, 10-minuten coaching en meting van de juiste hartcoherentie zorgden voor de juiste ambiance voor alle aanwezige zoekers en zieners tijdens de lunch.

Voor het middagprogramma was een keuze gemaakt uit de vele ingediende schaamteloze ideeën: Bankieren in de nieuwe menselijke economie, concreet aan de gang gaan met Business modelling en productontwikkeling voor de Nieuwe adviespraktijk, nieuwe pensioenverhalen en beleggingsideeën, nieuwe opleidingsmogelijkheden….het gebeurt niet vaak dat je als congresganger zo’n overweldigende keuze hebt uit boeiende sessies met topsprekers.

De middag werd afgesloten met een bestuurdersdebat wat wellicht een nieuw hoogtepunt had kunnen zijn, maar helaas (volgens de meeste aanwezigen) een net wat te hoog “please-gehalte had”: na de oprechte en inspirerende sprekers en sessies bleek het voor de aanwezige financiële bestuurders toch moeilijk om zich echt helemaal te laten zien. Maar er waren zeker vonken aanwezig…wie weet wat er mee aangestoken wordt!

Na zo’n enerverende en spraakmakende dag duurde de netwerkborrel uiteraard veel te kort….Pas na lichte aandrang gingen velen door de draaideuren van het World Forum in Den Haag naar buiten, weer terug de Oude Wereld in.

Maar wel een echt wat veranderde oude wereld: honderden Financials, geïnspireerd en ondersteund door collega’s en nieuwe denkers die leven en werken vanuit hun hart zullen de kopgroep van de nieuwe financiële wereld weer groter maken. Zullen helpen om samen nieuwe ideeën concreet te  maken en nieuwe adviesmethodieken zo snel mogelijk mainstream laten worden. Zullen zorgen dat de twijfelaars in de oude wereld duidelijk wordt gemaakt dat ze gewoon mee moeten: de nieuwe financiële wereld 2.0 is geen droom, geen concept, geen idee: hij is al een poosje begonnen! Op dit New Financial Forum was dat volstrekt duidelijk en de belangrijkste boodschap was dan ook: niet achteruit, niet stilstaan, maar vooruit: Gewoon…Doen!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment