Oktober 1987: en wat dat met jouw vermogensplan van nu te maken heeft…

Het is maandagochtend 19 oktober. 1987. Ik parkeer mijn auto voor de Rabobank in Laren (NH), waar ik een afspraak heb met een beleggingsadviseur voor een korte stage. Ik: Een beginnend adviseur (lees: groentje) op het gebied van beleggen bij een lokale Rabobank in Maarssen. Hij: een ervaren beleggingsman bij één van de toen grootste beleggingsbanken van Nederland. Overeenkomst: allebei donker haar. Die overeenkomst duurde alleen die dag. Einde van die dag, toen ik naar huis reed, was zijn haar namelijk grijs geworden…

Voor mensen die al wat langer meelopen in de beleggingswereld, is die maandag (”Zwarte Maandag”) ruim 35 jaar geleden een bekende en beruchte datum. Op die dag stortten de beurskoersen in, en niet zo’n beetje ook: een daling van meer dan 20%….

Ik had werkelijk geen idee wat me overkwam en wat ik moest doen met de portefeuilles van de klanten van de bank die ik onder mijn beheer had.

Niet gehinderd door enige ervaring en kennis op het gebied van beleggen en emoties, adviseerde ik de klanten die ik te pakken kon krijgen om zo snel mogelijk hun aandelen te verkopen: dinsdag kon het nog wel veel erger worden…

(voor de liefhebbers: ook mijn eigen geschreven putopties –en die van een paar andere bankmannen!- kocht ik de volgende dag terug. De krediet- en 2e hypotheekafdeling van de bank was er goed voor…)

2023: Waarschijnlijk zien we nog wel de sporen van dit beursbloedbad, 35 jaren geleden…toch? Laten we de koersgrafieken vanaf begin jaren zeventig tot nu er eens bij pakken..:

Ok, dat lijkt me duidelijk…heel snel door daarom naar de moraal van dit verhaal: Laat nooit (lees: nooit!) jouw emoties (of die van je adviseur) je koop- of verkoopmomenten bepalen!

In eerdere blogs heb ik al een aantal uitgangspunten en serieuze adviezen gegeven. Lees maar eens hier en hier. Voor wie daar geen tijd of geduld voor heeft, hier een korte maar krachtige samenvatting:

  • Belegging is voor lange termijn. Altijd. Korte termijn is gokken of speculeren. Ook prima, maar gebeurt met andere doelen en met ander geld.
  • Je weet niet wat de koersen morgen doen. Laat staan volgende maand of volgend jaar – niemand weet dat: vergeet dus dat jij –meer dan af en toe- in staat bent om het perfecte aan- of verkoopmoment te “timen”.
  • Er zullen altijd periodes van (sterke) koersstijging zijn, en altijd (sterke) periodes van koersdaling. Als je beleggingshorizon lang genoeg is, hoef je je er niet druk over te maken.
  • De volgende beurskrach kan morgen zijn: ben jij / is jouw portefeuille hier op voorbereid?
  • Serieus beleggen is serieus spreiden: over sectoren, landen, soorten beleggingen…
  • Beleggingen moeten passen binnen jouw persoonlijke risicoprofiel en binnen jouw persoonlijke vermogensplan.

Kun je dit alleen voor elkaar krijgen? Wellicht. Ik kan het in ieder geval niet – althans niet voor mijzelf. Mijn geld – mijn emoties. En die passen niet bij de ratio die je nodig hebt voor een serieus vermogensplan. Dus laat ik me hierin ook adviseren, het kan niet anders.

De meeste mensen kunnen het overigens niet – beleggen zonder emoties. We noemen dat tegenwoordig de “behavior gap” . Onderzoek heeft uitgewezen dat het niet inschakelen van een adviseur gemiddeld ruim 3% rendement kost. Jaar in, jaar uit. Dat is heel, heel veel geld…

Wij van WC-eend adviseren dan ook: zoek een goede, liefst onafhankelijke vermogensadviseur. Ja, hallo, en waar vink ik die dan? Nou…. bijvoorbeeld op de website van Stan&Wende. Die werken samen met serieuze, onafhankelijke adviseurs/planners. En niet onbelangrijk: allemaal met het duurzame hart op de juiste plek!

Levert je meer rendement en meer rust op. En dat is allebei prettig. Heel prettig….

En die volgende beurskrach, wanneer komt die nou? Geen idee, misschien morgen, of is hij bezig als je dit leest, misschien volgend jaar: ik weet het niet.

Wat ik wel weet, is dat ik er in ieder geval geen grijze haren meer van zal krijgen…

Ok, ok, een serieuze afsluiter: laat me eens weten wat jouw beleggingservaringen zijn: het is zo leerzaam voor iedereen! Deel het hieronder, anoniem of met naam, slecht of goed, kort of lang: alles is welkom en alvast bedankt!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments on “Oktober 1987: en wat dat met jouw vermogensplan van nu te maken heeft…”

  • Liet van Roon
    3 September, 2019, 11:22

    Behavior gap! Bij mij betekent dat niet durven kiezen. Sinds januari dit jaar gaat er maandelijks een bedrag naar een ASN rekening om te beleggen. Maar er is nog niets aangekocht. Sinds een maandje komt de realisatie daarvan steeds terug met de gedachte toch maar af te zien van ‘zelf doen’ en voor de keuze via een adviseur van groen goud te gaan. Binnenkort maar eens contact hebben…

  • 3 September, 2019, 12:58

    Hoi Liet, wat goed dat je jezelf zo in de spiegel kunt zien via dit artikel! Wellicht beginnen met adviseur en daarna misschien wel verder “zelluf doen” ?!

Leave a Comment