Schenken of bedenken

Deze maand een blog “op verzoek”, omdat er over dit onderwerp veel vragen blijken te zijn: schenken…!

Zo langzamerhand zijn steeds meer van de huidige “ouderen” serieus aan het kijken of en hoe ze hun vermogen kunnen overdragen aan hun kinderen. En regelmatig gebeurt dit al gestructureerd.

Sinds vorig jaar leeft dit onderwerp extra, omdat je tot sinds 207 weer tot € 100.800 belastingvrij (2018) aan iemand anders mag schenken, als dit gebruikt voor aflossing van de hypotheek of aankoop of verbouwing van een eigen huis. Er geldt wel een leeftijdsgrens van 18-40 jaar.

Als ik alle geluiden om me heen zou moeten geloven (doe ik meestal niet), dan is zo onderhand de hele wereld bezig om nog snel dit te regelen voor einde van het jaar. Zonder oordeel over wel of niet verstandig; het groepsgedrag en het gevoel nog snel een voordeeltje te kunnen scoren werken hier zeker aan mee.

oktober1

Eerst maar even de kaders schetsen: hoe werkt dat eigenlijk, schenken: zowel normaal als dit jaar?

Er zijn een paar soorten vrijstellingen (alle genoemde bedragen gelden voor 2018):

  • De “algemene vrijstelling”; ieder jaar mag iemand onbelast een schenking ontvangen van € 2.147. Dit hoeft dus niet per se van ouders naar kinderen te zijn.
  • De “kindervrijstelling”: ieder kind mag jaarlijks tot een bedrag van € 5.363 belastingvrij van zijn ouders ontvangen.
  • De “verhoogde kindervrijstelling” als kind mag je, als je tussen de 18 en 40 jaar bent, eenmalig een bedrag van € 25.731 belastingvrij ontvangen.
  • De “verhoogde kindervrijstelling” kan eenmalig nog wat worden verhoogd tot een belastingvrij bedrag van € 53.602, als dit extra bedrag gebruikt wordt voor studiekosten.

En dan geldt dus per 2017 weer de speciale “€ 100.000 vrijstelling” (die in 2018 dus € 100.800 is). Belangrijkste regels hiervoor zijn:

  • De schenking mag aan en van iedereen zijn;
  • Het geld moet gebruikt worden voor de eigen woning: dus bv. aflossing van de hypotheek of aankoop van een eigen woning.
  • Als al eens gebruik gemaakt is van de “verhoogde kindervrijstelling” moet dit ontvangen bedrag in mindering worden gebracht op het maximum bedrag van € 100.800.
  • En het lijkt simpel, maar er gelden nog een paar ingewikkelde uitzonderingen als er al eerder geschonken is. Daarvoor moet je echte even contact opnemen met een (fiscale) adviseur/planner!

Dus? Nog even allemaal snel naar de notaris en de bank hollen voor einde van het jaar? Tja, dit ligt er maar aan…ik heb de afgelopen jaren al aardig wat schenkingen begeleid of voorbij zien komen, en daar zitten er toch echt wel een paar onder waar ik mijn vraagtekens bij gezet heb.

oktober2

Voorbeelden?
Een klant met een fiscaal optimale hypotheek kon eigenlijk niet zoveel doen met het geld zonder fiscale boetes. En een andere klant die de schenking ontving had eigenlijk veel meer behoefte aan liquiditeit. Beide ouderparen zaten echter helemaal verstard in het “dit is het slimste dus zo moeten we het doen” patroon.
Lastig, want natuurlijk ben je als kind blij dat je ouders financieel aan je denken! Maar in deze gevallen vallen de financiële voordelen echt weg tegen de nadelen…

Andersom heb ik ook al een paar bijzondere kronkels gezien:
Een vader die versneld zijn huis verkocht heeft (terwijl hij daar nog zeker niet aan toe was) om toch maar dit jaar het geld onbelast aan zijn beide dochters te kunnen schenken.  En wie vertelt hem (uiteraard achteraf) dat de besparing op deze schenking zeer waarschijnlijk lager is dan de lagere opbrengst van zijn woning…?!

Of een ouder echtpaar dat eigenlijk achteraf vindt dat ze teveel van hun spaargeld hebben geschonken, zodat ze nu zelf steeds het gevoel hebben dat ze moeten opletten met hun uitgaven…

Ok Hubrien, je boodschap is duidelijk… Maar wat is dan wel wijsheid als het over schenken gaat? Nou, volgens mij niet anders dan bij andere financiële zaken: bekijk het onderwerp vanuit een totaaloverzicht: de beste adviezen worden namelijk altijd verstrekt van uit een integrale financiële (life)planning.  En dat uiteraard zowel bij de schenker als bij de ontvanger.

oktober3

Inderdaad, dat noemen we financiële (life)planning. En ja, zo iemand ben ik… “wij van WC-eend…!”
Overigens: ik leer altijd graag bij, dus als je het hier niet mee eens bent: laat het me weten, onder dit artikel of in een mailtje…

En nee, deze manier van schenken doe je dus niet even tussendoor omdat blijkbaar “iedereen het doet” en het “veel geld” kan besparen. Trouwens: hoeveel geld is dat eigenlijk concreet, kan iemand die recent heeft geschonken of ontvangen me dit vertellen…?! Ik zal het je verklappen: bijna nooit. Ja, het is volgens de barpraat wel altijd echt “heul veul”, dat nu “mooi niet” naar de Belastingdienst gaat!

belastingen

Doe jezelf en je kinderen of je ouders alsjeblieft een groot plezier: als je serieus hiermee bezig gaat: maak even rustig een afspraak bij je notaris of je financieel adviseur/planner. Bekijk de financiële kanten goed, maar denk zeker ook aan de emotionele zaken: die zijn minstens zo belangrijk!

En als het dan verantwoord en concreet mogelijk is om dit jaar nog te schenken: prima, doen.
Zo niet? Niet doen, en gewoon kijken naar in dit geval wel haalbare constructies, want die zijn er meestal voldoende…. En dat is een mooi onderwerp voor een volgende blog!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment