Wat betekent eigenlijk “financiële planning”?

Soms zijn zaken zo gewoon voor je geworden, dat je daar eigenlijk niet meer zo over nadenkt. De naam van mijn beroep is zoiets: ik ben financieel lifeplanner. Simpel en duidelijk toch? Nee dus, blijkt keer op keer als ik met mensen hierover spreek.

Ook omdat ik het woordje “life” tussen “financieel” en “planner” zet… maar daarover later meer.

Eens kijken wat de FFP (Vereniging van Gecertificeerde Financieel Planners waar ik lid van ben) hierover heeft opgeschreven op de website: “Een financieel planner is vaak een onafhankelijke adviseur die jouw financiële keuzes in overeenstemming brengt met je leven nu, maar ook met je toekomst en die van je kinderen”.

Sterke zin, klaar! Nou…. toch niet helemaal wat mij betreft.

Op zich is het proces wel duidelijk: Op basis van een vraag van een klant over een bepaald onderwerp (bv. “hoeveel pensioen heb ik nodig?”) breng ik eerst de totale financiële situatie in beeld. Daarna gaan we samen kijken naar de beantwoording van zijn/haar concrete vraag (in dit voorbeeld dus een pensioenvraag). En waar gewenst help ik hem/haar met bv. stoppen of aanpassen van lopende producten, of juist afsluiten van nieuwe producten.

 

 

 

 

 

 

 

Ook komt in mijn planning altijd het woordje “life” duidelijk in beeld. Over Lifeplanning heb ik overigens al eens een blog geschreven, kun je hier lezen. Wat zijn eigenlijk jouw dromen en doelen in je leven? Hoe ben je opgevoed met geld? Hoe sta je in het hier en nu ten opzichte van “geld”? Allemaal vragen waarvan de antwoorden, samen met de concrete financiële zaken, integraal onderdeel vormen van jouw persoonlijke financiële lifeplan.

En ik noem dat dan: “Financieel advies 2.0”. Waarbij 2.0 vooral staat voor verbinding: zowel met de klant als binnen het financiële plan.

En ook voor: geen eenmalig gebeuren. Een plan hebben is super belangrijk. Een plan moet je kunnen aanpassen omdat zaken in je leven veranderen: nog belangrijker!

 

 

 

 

 

 

OK, wat financiële (life)planning is, dat is nu wel duidelijk. Maar waarom eigenlijk?! Daarop zijn twee antwoorden mogelijk:

  • Allereerst: Waarom voor de klant? Door alle ingrediënten van je persoonlijke financiële plan op de juiste manier inzichtelijk gemaakt te zien, krijg je overzicht, inzicht en grip op je geld. En heel erg belangrijk: rust…!
  • En: Waarom voor mij? Omdat het allerliefste wat ik doe, is mensen helpen met hun geldzaken…! En ik merk dat ik ze het beste help door te werken als financieel (life) planner.

Nou, daarom dus…! Hoe zie jij dat eigenlijk, jouw persoonlijke financiële lifeplan. Jouw financieel advies 2.0?!

Graag (lees; het liefste) hoor ik namelijk jouw mening en ideeën, dus deel ze gerust hieronder! Klant centraal noemen we dat…

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Comment on “Wat betekent eigenlijk “financiële planning”?”

Trackbacks

  1. Over de “familiebank/familiehypotheek” (en waarom je daar heeeel goed over moet nadenken!) - Mijn FFP

Leave a Comment