Wat ga jij doen met je pensioen?

 

Suf rijmregeltje om mee te beginnen natuurlijk…maar goed, het werkt wel blijkt keer op keer: op zo’n titel wordt gewoon veel geklikt. En als je wilt –en dat wil ik- dat zoveel mensen bereikt worden met informatie over financiële zaken: dan blijf ik dus gewoon lekker doorrijmen…!

Ok: het onderwerp deze keer is dus: je pensioen!

Tot een paar jaar geleden was het toch wel leuren bij mijn klanten, om ze duidelijk te maken dat alle mooi voorgestelde voorzieningen heel wat minder goed zouden zijn dan ze dachten. Sinds 2008 (alweer 13 jaar geleden!) is de wereld ook voor hen echter veranderd:

  • Beleggingsverzekeringen met hoge rendementen als appeltje voor de pensioendorst worden ontmaskerd als woekerpolissen met serieuze koerscrashes.
  • Fiscale eigen beheer voorzieningen van DGA’s bleken meer en meer geduldig en duur papier te zijn dan serieuze reserves in de BV.
  • Huizenprijzen vliegen heen en weer: Tot een paar jaar geleden stonden ze massaal “onder water”, tegenwoordig (medio 2021) lijkt er geen plafond aan de prijzen te zitten. Vooral die beweging blijkt voor veel onzekerheid te zorgen
  • De mooie beloftes van pensioenfondsen voor de pensioenregelingen van mensen in loondienst blijken steeds minder waard te zijn. En de nieuwe pensioenwet legt nog meer risico’s en onzekerheden bij de werknemers.
  • En natuurlijk het opschuiven van de AOW- en pensioenleeftijd: Nu naar ruim 67 jaar en daarna is de stijging afhankelijk van onze leeftijdsverwachtingen. Daarbij moet je denken aan leeftijden van 70 jaar en later.

Dat leuren met aandacht voor pensioen is nu duidelijk voorbij. Door vooral de kredietcrisis van 2008 zijn de latente pensioenproblemen versneld zichtbaar geworden voor iedereen. En worden ze af en toe ook zowaar aangepakt: de regering bijvoorbeeld, gebruikte de crisis om versneld weinig populaire maatregelen door te voeren, waarbij de verhoging van de AOW-leeftijd er natuurlijk uitspringt.

zomer2014-13

Pensioen is dus “hot” geworden. En natuurlijk springen allerlei clubs daar dan op in. Recente voorbeelden zijn de  oprichting van een ZZP “pensioenfondsen”. Wat ik daar van vond en vind, kun je lezen in een alweer wat ouder maar uitstekende blog die Femke Hogema (met wat inhoudelijke hulp van mij) hierover geschreven heeft.

Maar: pensioen is niet het enige financiële gebied waar flink wat verandert. En dat betekent dat je als consument je moet gaan bezighouden met iets waarmee je jezelf helemaal niet wilt bezighouden, nl.: geldzaken…..!  Nou, OK, afgezien van dromen over het winnen van een loterij misschien…

zomer2014-1

En dus wordt ik steeds vaker gebeld en gemaild met het verzoek om te kijken naar de pensioenvoorzieningen van mensen. “ik heb een huis gekocht en wil ook….” “Ik ga scheiden en wat betekent dat voor….” “Ik wil zorgen dat bij overlijden mijn nabestaanden goed verzorgd worden en hoe…” “Ik ga deelnemen in een Broodfonds en denk ook aan….” “Ik wil meer gaan sparen, en wat…”Nou, je begrijpt dat je steeds op een gegeven moment het woord “pensioen” kunt invullen…!

Overigens -en hoe lullig het misschien voor jou  ook is of voelt- ben ik wel blij met deze aandacht voor pensioen! Het was en is namelijk een super belangrijk onderdeel van ieder financieel lifeplan. Op een moment is het namelijk toch echt voor iedereen zover:  het werken is -geheel of gedeeltelijk- klaar en je gaat “met pensioen”.

Nou, mensen die mij kennen, weten het zo onderhand wel: ik geloof niet zo in etiketjes,  vastigheden en gebaande paden…. Dat je op een gegeven moment 67 jaar wordt, hoeft toch niet te betekenen dat je dan zou moeten stoppen met werken? Natuurlijk, als je andere dingen wilt gaan doen dan het werk wat je deed: ik gun het je van harte. Maar/en; dat gun ik je nu ook al. Dus waarom dat uitstellen? Ik en met mij vele andere adviseurs noemen dit Life planning. Lees hier nog maar eens een blog dat ik er over geschreven heb. Of ga eens kijken op de site van de vereniging voor Life planners.

zomer2014-2

Maar goed, wat is pensioen dan?

Eigenlijk heel simpel: Pensioen is geld of spullen die je ter beschikking hebt nadat je gestopt bent met werken. Of minder bent gaan werken natuurlijk, dat komt ook steeds vaker voor.

Dat is dus niet alleen dat overzicht van je (ex)werkgever waarop staat “pensioenuitkering”.  Nee, dat kan van alles zijn:

  • overwaarde bij verkoop van je huis.
  • Een erfenis van je ouders (of een plots zeer geliefde oudoom).
  • Spaargeld wat je opzij gezet hebt.
  • Of bv. beleggingen: opzij gezet op een beleggersrekening, of een beleggersverzekering of bankspaarrekening.
  • Een lijfrentepolis die uitkeert.

 

 

 

Of wat dacht je van:

  • inwonen bij je kinderen, bv. in ruil voor oppassen op je kleinkinderen.
  • Huizenruil voor bepaalde periodes met mensen in andere landen.
  • Eten uit je eigen moestuin.
  •  Energie van je eigen zonnepanelen of windmolen.
  • Ruilen van spullen en diensten met anderen.

Kortom: pensioen is eigenlijk altijd een combinatie van een aantal zaken. En om je hier wat houvast in te geven probeer ik vaak om zoveel mogelijk zaken terug te rekenen naar dat woord waar jij je dus niet mee bezig wilt houden….geld….

Want denken aan pensioen en je bezig houden met geld: je hebt het gewoon te doen, klaar. De tijd van je hoofd in het zand houden om allerlei drogredenen is echt allang voorbij.

Het leuke is wel: je hebt dus steeds meer keuzes hoe jij je zaken geregeld wilt hebben:

  • Helemaal zelf doen met internet als hulp.
  • Een adviseur inhuren die alles voor je doet.

Of natuurlijk een combinatie van beiden.

Jij betaalt (dat dan weer wel), dus jij bepaalt….

Iedere adviseur heeft wel zo zijn eigen manier van werken. Als financieel life planner ga ik bijvoorbeeld altijd eerst samen met jou je dromen en doelen bepalen. Dan kijken we hoe je huidige pensioenvoorzieningen daarin passen. En als dan blijkt dat er nog wel wat voorzieningen bij kunnen, gaan we samen kijken welke voor jou het beste uitkomen. En misschien is dat wel heel basic geld opzij zetten. En misschien ook niet: je hebt hierboven al wat aardige alternatieven voorbij zien komen….

zomer2014-3

Dus: wat ga jij doen met (en voor) je pensioen? !Laat het mij en andere lezers weten; dan wordt delen ook hier vermenigvuldigen…!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment