Wei ijsen LEF!

Dag in dag uit ben ik bezig met geld en met mensen. En aangezien ieder mens verschillend is en er heel veel zaken met geld worden geregeld, is bij mij geen dag hetzelfde! Doordat ik –als financial life planner- o.a. goed kijk hoe mensen vroeger met geld om hebben leren gaan, zie je tussen al die verschillende mensen en vragen toch wel een paar rode draden lopen.

Een rode draad die heel duidelijk zichtbaar is, is die van de financiële opvoeding. Vooral in de puberteit heeft dit een heel grote invloed op het gedrag en omgaan met geld op latere leeftijd. Oplossing simpel, lessen over geld, dus zou je zeggen: op iedere school verplicht les over geven! Tja, daar denkt onze regering helaas toch iets anders over… Gelukkig is er sinds een paar jaar LEF! LEF staat voor ‘leven en financiën” en is een initiatief van mensen uit de financiële sector, die wat willen doen aan de financiële educatie van jongeren.

Het resultaat is een fantastisch en professioneel opleidingsprogramma voor ROC’s, gemaakt, georganiseerd en gegeven door inmiddels ruim 300 financiële vrijwilligers! ROC’s in het hele land kunnen kosteloos het LEF-programma van 4 lesblokken in hun klassen laten geven en werkelijk iedere leerling en iedere mentor is razend enthousiast. Volgend jaar weer terugkomen s.v.p. en kunnen we ook bij andere klassen komen…?!

Wie zijn dan die gastdocenten die ieder schooljaar gemiddeld 1 of 2 keer met de ROC-studenten aan de slag gaan over geld? Nou, mensen zoals ik bijvoorbeeld…! Deze maand begin ik aan mijn 3e LEF-jaar en ik streep de dagen alweer af op de kalender. Het is dat er ook af en toe nog geld moet worden verdiend, want anders deed ik dit “werk” iedere week….Wat een enorm dankbare klus om met die jongeren aan de slag te gaan met geld…waarom de ene altijd geld over heeft en de ander altijd tekort…hoe je stap voor stap kunt zorgen voor een kloppend budget. Maar ook: wat doet geld met hen persoonlijk: hele mooie en persoonlijke ervaringen en gevoelens worden gedeeld in dialoogsessies. En ja, wij weten ook wel dat een keer in hun opleiding 4 lesblokken over geld echt niet alle mogelijke huidige en toekomstige problemen kunnen oplossen. Maar we kijken niet naar wat er niet lukt, maar naar wat er wel lukt…

Naar bijvoorbeeld een jonge studente (die al moeder is) die met haar ervaringen met geld in haar leven anderen concreet aanzet tot minder “zomaar” uitgeven en bewust sparen. Naar een student die graag over een paar jaar een auto wil hebben en het met zijn eigen LEF-plan voor elkaar krijgt! Zo heeft iedere gastdocent vele mooie voorbeelden. Voorbeelden die hem/haar meer dan voldoende enthousiasme geven om zich ieder jaar een aantal dagen vrijwillig in te zetten voor de zo noodzakelijke financiële opvoeding van onze kids! En zo zijn ook hier, dag in dag uit, via LEF mensen het hele jaar door bezig met geld. En aangezien ieder mens verschillend is….

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Comment